Η Σαντορίνη και η Αμοργός έπειτα από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών αποτελεί περιοχή συνεχούς γεωλογικής παρακολούθησης. Το ενεργό ηφαίστειο, μεταξύ των οποίων διακρίνεται το Κολούμπο, που βρίσκεται προς τα βορειοδυτικά αποτελεί αντικείμενο έρευνα λόγω των τρεχουσών σεισμικών φαινομένων που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Η βοή και η αυξημένη δραστηριότητα οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ηφαιστειακή διέγερση. Όπως εξήγησε ο Βασίλης Καραστάθης οι σεισμοί με το βουητό σταμάτησαν σε λίγη ώρα. Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο είχε πάρα πολύ θόρυβο.
«Τώρα, το βουητό δεν ακούγεται ή, πιο σωστά, δεν ακούγεται πλέον. Ο φείλεται σε συνεχείς μικρές δονήσεις στην περιοχή και, επομένως, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε περαιτέρω πληροφορίες. Τονίζεται επίσης ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν έχει πάντα σχέση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης», σημείωσε.
Βουγιουκαλάκης: «Tο ηφαίστειο του Κολούμπο δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα»
Από την πλευρά του ο ηφαιστειολόγος Γεώργιος Βουγιουκαλάκης μέλος της εθνικής επιτροπής για την παρακολούθηση και την εκτίμηση του κινδύνου των ενεργών ηφαιστείων του Αιγαίου που πρωτοστατεί στην δημιουργία των ηφαιστειακών παρατηρητηρίων Σαντορίνης και Νισύρου, μίλησε στο Newsbomb.gr για τη σεισμική ακολουθία και για τα ηφαίστεία στην περιοχή της Σαντορίνης.
«Έχουμε σεισμική δραστηριότητα, αλλά οι σεισμοί που καταγράφονται στην περιοχή της Άνδρου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ύφεση. Δηλαδή, τόσο ο αριθμός όσο και η ένταση τους μειώνονται. Δεν ξέρουμε αν αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε πλήρη ύφεση (σ.σ. δηλαδή, σε πλήρη διακοπή της δραστηριότητας), διότι οι σεισμοί συχνά παρουσιάζουν αυξομειώσεις. Είναι πιθανό να έχουμε 2, 3 ή 5 μέρες σχεδόν χωρίς δραστηριότητα και στη συνέχεια να ξαναξεκινήσουν, πάντα με μικρότερη ένταση, όμως δεν είμαστε 100% βέβαιοι», ανέφερε.
«Παρά το ενδεχόμενο να τελειώσει το φαινόμενο την επόμενη εβδομάδα, η αβεβαιότητα παραμένει, γι’ αυτό συνεχίζονται τα μέτρα και οι σχετικές παρατηρήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών και του κοινού. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς μόνο ο χρόνος θα μας προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», σημείωσε ο Γεώργιος Βουγιουκαλάκης.
Όσον αφορά τους σεισμούς, πλέον διαθέτουμε πολύ περισσότερα δεδομένα. Οι πιο αξιόπιστες αναλύσεις και καταγραφές – που ξεκίνησαν όταν εμφανίστηκε το φαινόμενο (τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου) σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο δείχνουν ότι:
- Ένα μεγάλο μέρος των σεισμικών γεγονότων προκαλείται από θραύση πετρωμάτων, αυτό που αποκαλούμε «εκ των οικισμών».
- Ένα άλλο, λιγότερο από το μισό αλλά σημαντικό, μέρος οφείλεται στη δράση του ρευστού ή τήγματος, δηλαδή του υλικού που έχει ανέβει από το μανδύα και βρίσκεται στην δυτική, χαμηλότερη ευρύτερη περιοχή. Αυτό βοηθάει στην εκδήλωση των ρηγμάτων με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στα ξηρά.
- Συχνά ακούμε τη φράση ότι «η τεκτονική-μαθηματική αρχή παίρνει και το μάγμα μέρος», κάτι που αφορά μεγάλα βάθη και δεν έχει καμία σχέση με την αστική δραστηριότητα.
Όσον αφορά το ενεργό ηφαίστειο, ο κ. Βουγιουκαλάκης σημείωσε ότι «το ηφαίστειο του Κολούμπο, που βρίσκεται σχετικά κοντά, προς τα βορειοδυτικά, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα. Δεν έχουν καταγραφεί ενδείξεις ανησυχίας και φαίνεται πως κοιμάται».
Επιπρόσθετα, «στην περιοχή της Νέας Καμένης έχει καταγραφεί μια διέγερση από τα τέλη Ιουλίου, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται. Ωστόσο, η παρούσα σεισμικότητα στην Άνυδρο δυσκολεύει την ακριβή διάκριση αυτής της διέγερσης. Η περιοχή παρακολουθείται στενά και περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια μικρή ηφαιστειακή-τεκτονική διέγερση που παρατείνεται», σημείωσε.
Τέλος, «υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες και περιμένουμε τουλάχιστον από τη σημερινή κατάσταση να υπάρξει κάποια αλλαγή», συμπλήρωσε.
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αμοργό
Λίγο πριν τις 10:00 ένας νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Αμοργό. Συγκεκριμένα η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5.1 της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και επίκεντρο στα 23 χιλιόμετρα Νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Μάλιστα λίγα λεπτά νωρίτερα προηγήθηκε μικρότερος σεισμός μεγέθους 4.1 της κλίμακας Ρίχτερ ξανά στην Αμοργό.
newsbomb.gr