Χαμός επικρατεί μετά την απόφαση της ΕΠΟ, λόγω των πρόσφατων δύο θανάτων ποδοσφαιριστών εν ώρα αγώνα σε Καρδίτσα και Ναύπλιο, οι αγώνες των Ερασιτεχνικών πρωταθλήματων να διεξάγονται πλέον υπό την προϋπόθεση ύπαρξης απινιδωτή στα γήπεδα.
Πλέον, σε όλη τη χώρα οι ομάδες και οι κατά τόπους ΕΠΣ ψάχνουν για να εξασφαλίσουν απινιδωτές, είτε απευθυνόμενοι πρώτα στους Δήμους και στις Περιφέρειες, είτε απευθυνόμενοι σε άλλες ομάδες, είτε όπου πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν!
– Στην Ηλεία, επιπρόσθετα, αυτό το θέμα συνέπεσε και με μια άλλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε λόγω του θέματος αναβολής του αγώνα Πέλοπας Πύργου – Ξενοφών από την αγωνιστική της Τετάρτης 1/2 και της αίτησης του ΑΟ Μακρισίων στη συνέχεια, για αναβολή και του δικού του αγώνα (με τον Αστέρα).
* Συνομιλήσαμε εφ’ όλης της ύλης με κορυφαίο πρόσωπο της ΕΠΣΗ που μέσα από το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:
“Πρώτα από όλα, δημιουργήθηκε λανθασμένη σύγχυση γύρω από τον λόγο της αναβολής του αγώνα Πέλοπας Πύργου – Ξενοφών. Δεν ήταν η απουσία ενός παίκτη του Ξενοφώντα στη Μικτή Κ16. Πράγματι, βάση του ΚΑΠ, μια ομάδα δικαιούται αναβολής μόνο αν έχει τουλάχιστον τρεις παίκτες της στις Μικτές (κι όχι με λιγότερους). Αυτό το ξέραμε, είναι σαφές και δεν υπήρχε περίπτωση να το παραβούμε.
Ο λόγος ήταν άλλος, ήταν κατά μια έννοια “τεχνικός” κι είχε σχέση με τη λειτουργικότητα της αθλητικής εγκατάστασης για εκείνη ειδικά την ημέρα. Δεν θελήσαμε να τον γνωστοποιήσουμε και στην πραγματικότητα δεν τον γνωστοποιήσαμε ούτε στα Μακρίσια. Αν μάλιστα οι αγώνες των Μικτών Ηλείας στην Πάτρα γίνονταν κανονικά βάση προγράμματος την περασμένη Τετάρτη 25/1 και δεν αναβάλονταν, όπως όλοι οι αγώνες των Μικτών στη χώρα, για άλλη μέρα κι ειδικά για τις 1/2, τότε δεν θα υπήρχε καν ο λόγος που περιέγραψα.
Από κει και πέρα, ο πραγματικός λόγος της ξαφνικής αναβολής ήταν η νέα ανακοίνωση της ΕΠΟ που εκδόθηκε μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης και που ανέφερε πως “Ουδείς αγώνας θα διεξαχθεί σε γήπεδα στα οποία δεν υπάρχει απινιδωτής. Αυτονόητο είναι ότι στα γήπεδα, στα οποία υπάρχουν απινιδωτές, οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά”. Τότε έπρεπε να παρθεί μια πολύ γρήγορη απόφαση, που εμείς καταλήξαμε να είναι αναβολή όλων των αγώνων και να μη γίνουν έτσι μόνο δυο – τρεις π.χ. το πολύ.
Τώρα μπήκαμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που η ΕΠΟ εμφάνισε ξαφνικά, μεσούσης των πρωταθλημάτων κι ενώ ήδη σε αυτή τη σεζόν έχει προηγηθεί η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη λόγω των θεμάτων με το Μητρώο κ.τ.λ.
Πρέπει να βρεθούν απινιδωτές για όπου δεν υπάρχουν. Ενώ βέβαια πρέπει να υπάρχουν και κατάλληλα άτομα για τη χρήση τέτοιου μηχανήματος, που να ξέρουν δηλαδή να χρησιμοποιούν τους απινιδωτές!
Σαφέστατα, το θέμα της ύπαρξης και λειτουργίας απινιδωτών σε όλα τα γήπεδα είναι πολύ σοβαρό και μας ευαισθητοποιεί.
Έως τώρα, το πλαίσιο σίγουρα έχει ασάφειες και στην πραγματικότητα ΕΠΟ και Δήμοι ρίχνουν το …μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Για Νόμο που υπάρχει από το 2007 (ΦΕΚ 219/τΒ/22.2.2007 για τοποθέτηση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός προσώπων – αεροδρόμια, λιμάνια, υπουργεία, δικαστήρια, αθλητικά κέντρα, ξενοδοχεία, σχολεία, εμπορικά κέντρα, κ.α.) κι έχουμε φτάσει στο 2023…
Έχουμε πλέον ξεκινήσει κάθε εφικτή προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, σε συνεχή επαφή και με Δήμους, Περιφέρεια, κ.τ.λ.
Επειδή ο χρόνος πιέζει, κι ειδικά το πρωτάθλημα της Α1 Κατηγορίας έχει το μεγαλύτερο ανάλογο πρόβλημα – με βάση και την εντολή της ΕΠΟ για ολοκλήρωση έως τις 30 Απριλίου – πρώτος στόχος είναι να μπορέσει να γίνει πλέον η επανέναρξη αυτής της Κατηγορίας την προσεχή Τετάρτη 8/2. Εφόσον καταστεί εφικτό, αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε.
Συνεχίζοντας τις προσπάθειες και μάλιστα για την Παρασκευή, αποφασίζουμε να μείνουμε εδώ και να μην παραστούμε στη νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματίσει η ΕΠΟ στη Θεσσαλονίκη για τη μέρα αυτή”.
Αυτά μας μεταφέρθηκαν και τα καταγράφουμε προς πληρέστερη ενημέρωση.
- Υπενθυμίζεται πως η ΕΠΣ Ηλείας ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης 2/2 την αναβολή των αγώνων όλων των αγώνων των πρωταθλημάτων της, μέχρι νεωτέρας, λόγω έλλειψης απινιδωτών!
ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ – Εδώ – https://www.iliaoikonomia.gr/eps-ileias-anavoli-olon-ton-topikon-agonon-mechri-neoteras/
Τι λέει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Από την ΚΕΔΕ έχουν σχετικά ανακοινωθεί τα εξής:
“Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, σχετικά με την απόφαση που έλαβε να αποστείλει προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος επιστολή, με την οποία θα ζητείται να ενημερωθούν οι δήμοι όλης της χώρας πως αποτελεί προϋπόθεση αδειοδότησης των γηπέδων η ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε γήπεδο, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:
Α. Είναι αυτονόητο πως οι δήμοι στην ιδιοκτησία των οποίων ανήκουν αθλητικοί χώροι που φιλοξενούν ποδοσφαιρικούς αγώνες , οφείλουν να λαμβάνουν και λαμβάνουν υπόψη τους και τηρούν, όλα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την αδειοδότηση των αθλητικών υποδομών και την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων που τελούνται σε αυτές. Με την ασφάλεια των αθλητών δεν έχει δικαίωμα να παίζει κανείς και οι δήμοι πάντως δεν παίζουν σε καμία περίπτωση.
Β. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου διεξάγονται τοπικοί και ερασιτεχνικοί αγώνες, δεν είναι υποχρεωτική, εκ του νόμου, η ύπαρξη απινιδωτή ως προϋπόθεση για την αδειοδότησή τους. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίζεται είναι η ύπαρξη φορητού απινιδωτή κατά τη διάρκεια μόνο των αγώνων, κι είναι ανεξάρτητο της διαδικασίας αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Κατ‘ ανάλογη δε εφαρμογή του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, Πρωταθλημάτων της Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων της ΕΠΟ, άποψή μας είναι πως υπεύθυνη για την ύπαρξη απινιδωτή στον αγώνα είναι η γηπεδούχος ομάδα, η οποία επίσης έχει την ευθύνη για την παρουσία και ιατρού, κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Γ. Μόνο στις αθλητικές εγκαταστάσεις, με 5.000 θεατές και πάνω, στους αγώνες εθνικών και επαγγελματικών κατηγοριών και στους διεθνείς αγώνες, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σε μόνιμη βάση απινιδωτής, με ευθύνη του φορέα στον οποίο ανήκει το γήπεδο, ως προϋπόθεση για την αδειοδότησή τους.
Δ. Σε κάθε περίπτωση, οι Δήμοι πρωτοστατούν και θα πρωτοστατήσουν και στο μέλλον σε κάθε σοβαρή κι οργανωμένη προσπάθεια της Πολιτείας, των ομοσπονδιών και των αθλητικών σωματείων, προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία και τις ζωές των αθλουμένων στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Η συν-ευθύνη όλων μας είναι ανεξάρτητη και πάνω από το γεγονός της ύπαρξης απινιδωτή, σε κάθε αδειοδοτημένο γήπεδο. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει πραγματικός, σχολαστικός και τακτικός έλεγχος από πλευράς ομοσπονδιών και σωματείων, της υγείας των αθλητών που συμμετέχουν στους αγώνες όλων των πρωταθλημάτων.
Καλό είναι να παίζουμε μπάλα, αλλά μην πετάμε την μπάλα στην κερκίδα”.
– Να σημειωθεί σχετικά κι ότι, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων ο δήμαρχος αλλά και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, χαρακτήρισε ανεύθυνη και επικίνδυνη τη στάση της ΕΠΟ περί δημοτικής ευθύνης της εγκατάστασης απινιδωτών στα γήπεδα, δεδομένου ότι τα γήπεδα παραχωρούνται στις ομάδες ευθύνης της. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου: «Η στάση της ΕΠΟ είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. Είναι ντροπή για έναν φορέα που διαχειρίζεται εκατομμύρια, αντί να καθίσει και να πει υπάρχει ένα ζήτημα να καθίσουμε με τους δήμους να δούμε πώς θα το λύσουμε, πετάξανε τη μπάλα στην κερκίδα… Καταρχάς δεν διάβασαν τον Κανονισμό Διεξαγωγής Αγώνων που είναι δικός τους και στον οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα, πως η ευθύνη για τον γιατρό ασθενοφόρο κ.τ.λ., βαραίνει την ευθύνη της ομάδα της έδρας. Και προφανώς καλό θα είναι να υπάρχει και απινιδωτής, αν και για τα μικρά γήπεδα ειδικά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Για εμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση». (…)