Ακολουθήστε μας:
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Σοκολάτα: Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αντισταθούμε

24 Ιανουαρίου 2023
Σοκολάτα: Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αντισταθούμε

Θα μπορούσε μια σοκολάτα να είναι το ίδιο νόστιμη, αλλά πολύ πιο υγιεινή; Αυτό ευελπιστούν οι ερευνητές της διεπιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Leeds, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αποκωδικοποίησαν τη φυσική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο στόμα, την ώρα που τρώμε ένα λαχταριστό κομμάτι σοκολάτας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ιδιότητα της να λιώνει στο στόμα είναι αυτή που κάνει την κατανάλωση σοκολάτας ακαταμάχητη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ACS Applied Materials and Interface.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η απολαυστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο στόμα μας την ώρα που τρώμε σοκολάτα οφείλεται στο λίπος που βρίσκεται στην επιφάνειά της, το οποίο ακουμπά τόσο στη γλώσσα, όσο και σε άλλες επιφάνειες της στοματικής κοιλότητας, χαρίζοντας σε αυτή τη λιχουδιά την κρεμώδη υφή της.

ης κατασκεύασε μια τρισδιάστατη επιφάνεια που μοιάζει με γλώσσα. Αξιοποιώντας εκλεπτυσμένη μαύρη σοκολάτα, χρησιμοποίησε μια σειρά αναλυτικών τεχνικών από το πεδίο της τριβολογίας. Πρόκειται για μια επιστήμη, που μελετά τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι επιφάνειες με τα υγρά, τα επίπεδα τριβής μεταξύ τους και το ρόλο των παραγόντων λίπανσης που, στην υπό μελέτη περίπτωση, είναι το σάλιο και τα υγρά της σοκολάτας. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί ενεργοποιούνται στη στοματική κοιλότητα όταν τρώμε σοκολάτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λαχταριστή αίσθηση της σοκολάτας οφείλεται στο λίπος που βρίσκεται στην επιφάνειά της, ενώ εκείνο που εμπεριέχεται στη σοκολάτα διαδραματίζει πολύ μικρότερο ρόλο στην τελική αίσθηση.

«Η σοκολάτα, είτε έχει 5% είτε 50% λίπος, θα συνθέσει σταγονίδια στο στόμα, τα οποία προσφέρουν αυτή την αίσθηση απόλαυσης. Ο παράγοντας που παίζει ρόλο, ωστόσο, είναι η θέση του λίπους στη σοκολάτα. Η έρευνά μας έδειξε ότι το να βρίσκεται στα εξωτερικά στρώματα της σοκολάτας είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αυτό φαίνεται ότι προσδίδει στη σοκολάτα την ακαταμάχητη γεύση της», εξηγεί η Anwesha Sarkar, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Leeds.

Βάσει αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα γενιά σοκολάτας, από την οποία θα απουσιάζει το περιττό λίπος που εμπεριέχεται στο σώμα της, με αποτέλεσμα να είναι πιο υγιεινή, χωρίς ωστόσο να υστερεί σε γεύση.

«Η έρευνα δίνει απαντήσεις σχετικά με την αίσθηση που παρέχει το φαγητό στο στόμα. Μπορούμε, επομένως, να αξιοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία με στόχο να δημιουργήσουμε τροφές, οι οποίες θα είναι νόστιμες, αλλά ταυτόχρονα πιο υγιεινές», υποστηρίζει η δρ. Sarkar.

Ο δρ. Siavash Soltanahmadi από τη Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Leeds και επικεφαλής ερευνητής είπε: «Κατανοώντας τους φυσικούς μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρα καθώς τρώμε σοκολάτα, προσδοκούμε να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά σοκολάτας, η οποία θα προσφέρει την ίδια αίσθηση, ενώ παράλληλα θα είναι πιο υγιεινή».

Οι ερευνητές πιστεύουν, τέλος, ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην εν λόγω μελέτη θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε έρευνες για άλλα τρόφιμα με παρόμοιες ιδιότητες -που λιώνουν στο στόμα- όπως το παγωτό, το βούτυρο και το τυρί, με στόχο να αναπτυχθούν πιο υγιεινές μορφές αυτών.

Προηγούμενο Άρθρο

«Γεμίζει» την τσέπη του μετά την πρόκριση ο Τσιτσιπάς – Τα χρήματα που θα πάρει

Επόμενο Άρθρο

«The Crown» αλά ελληνικά: Ο «διάδοχος Παύλος» έχει προίκα 2,5 δισ. δολάρια

Σχετικά Άρθρα

Γονείς: Φέρτε τον μικρό «αντάρτη» στα νερά σας – Μην τον αντιμετωπίζετε σαν εχθρό
Υγεία

Γονείς: Φέρτε τον μικρό «αντάρτη» στα νερά σας – Μην τον αντιμετωπίζετε σαν εχθρό

13 Δεκεμβρίου 2025
Ελληνικά τρόφιμα: Σε ποιες χώρες γίνονται εξαγωγές
Υγεία

Ανησυχία στην Ευρώπη για «αιώνια χημικά» σε τρόφιμα – Στη λίστα και ελληνικά προϊόντα

12 Δεκεμβρίου 2025
Γιατρός καταδικάστηκε για θανάτους ασθενών στο νοσοκομείο Άρτας και πήρε προαγωγή!!!
Υγεία

Λιστερίωση: Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη – Τα ύποπτα τρόφιμα και συμβουλές προστασίας

10 Δεκεμβρίου 2025
Ηλεία: Ξεκίνησαν οι αποβολές μαθητών λόγω χρήσης κινητού στην τάξη
Υγεία

Οι 3 σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν τα παιδιά που αποκτούν κινητό

9 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Κρέστενα: Ακόμη αγνοείται ο Β.Γιαννόπουλος-Τι ερευνούν οι αρχές
Ελλάδα, Τοπικά

Γρύλλος Κρεστένων: Νεκρός βρέθηκε σε δασική έκταση ο αγνοούμενος Β. Γιαννόπουλος

14 Δεκεμβρίου 2025
Δημόσιο: 24ωρη απεργία στις 28 Αυγούστου
Νέα

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 16/12

14 Δεκεμβρίου 2025
Γ’ Εθνική–4ος Όμιλος: Αποτελέσματα της 9ης μέρας – Η νίκη του Πύργου – Βαθμολογία και συνέχεια
Αθλητικά

Γ’ Εθνική–4ος Όμιλος: Αποτελέσματα της 13ης μέρας – Το ματς του Πύργου στην Κόρινθο – Βαθμολογία και συνέχεια

14 Δεκεμβρίου 2025
Αμαλιάδα: Ειδικός πραγματογνώμονας θα επανεξετάσει τα αίτια θανάτου του μικρού Παναγιωτάκη
Τοπικά

Σοκ στην Πηνεία: Νεκρός στο σπίτι του 33χρονος-Έγκυος η σύζυγός του

14 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
«The Crown» αλά ελληνικά: Ο «διάδοχος Παύλος» έχει προίκα 2,5 δισ. δολάρια

«The Crown» αλά ελληνικά: Ο «διάδοχος Παύλος» έχει προίκα 2,5 δισ. δολάρια

Η συνταγή της ημέρας. Ρολό από κιμά κοτόπουλου με τραγανή κρούστα

Η συνταγή της ημέρας. Ρολό από κιμά κοτόπουλου με τραγανή κρούστα

Παρακολουθήσεις-Τσίπρας μετά την επιστολή Ράμμου: Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών οφείλει να παραιτηθεί

Παρακολουθήσεις-Τσίπρας μετά την επιστολή Ράμμου: Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών οφείλει να παραιτηθεί

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος