Σπανακόπιτα με πράσα και μυρωδικά

Υλικά

    • 500γρ. σπανάκι
    • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 250ml γάλα φρέσκο
    • 3 μέτρια αβγά
    • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • 3 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα
    • 1 ματσάκι μυρωδικά (μάραθο, μυρώνια, μαϊντανό, δυόσμο), ψιλοκομμένα
    • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σκεύος και την επάλλειψη

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 αβγό
  • 3 κουτ. σούπας νερό
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αυτή η σπανακόπιτα δεν έχει τυρί ή φύλλο, αλλά είναι πεντανόστιμη και εξίσου χορταστική με την κλασική. Δοκιμάστε να τη σερβίρετε με γιαούρτι, ταιριάζει πολύ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Πλένετε, στεγνώνετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι, το αλατίζετε και το στύβετε με τα χέρια σας να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη το γάλα, τα αβγά, το ελαιόλαδο, αλάτι και αρκετό πιπέρι.

Βήμα 3

Προσθέτετε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά και ενσωματώνετε το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι σας μέχρι να γίνει χυλός.

Βήμα 4

Σκεύος και επάλειψη: Αλείφετε ένα μεγάλο ταψί με το βούτυρο και απλώνετε ομοιόμορφα τον χυλό που ετοιμάσατε. Χτυπάτε το αβγό με το νερό και το ελαιόλαδο και περιχύνετε την επιφάνεια της σπανακόπιτας. Ψήνετε την κάτω θέση του φούρνου για 1 ώρα. Σερβίρετε την πίτα ζεστή.Φωτογραφία – Food styling: Εύα Μονοχάρη – Funky Cook

Επόμενο Άρθρο