Ακολουθήστε μας:
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Τα γλυκά νηστεύουν

24 Ιουνίου 2024
Τα γλυκά νηστεύουν

φτώχεια θέλει καλοπέραση λένε –μαύρη καλοπέραση δηλαδή– και η νηστεία, λέω εγώ, θέλει τα γλυκά της. Αφήνουμε στην άκρη λοιπόν γάλα, βούτυρο, αυγά και σοκολάτα γάλακτος. Και τι απομένει, θα μου πείτε. Πώς! Αλεύρι, λάδι, ξηροί καρποί και φρούτα φυσικά. Κι όμως, αυτά τα φτωχά υλικά κάποιες φορές κάνουν τα γλυκά μας δυο φορές λαχταριστά. Ιδίως γι’ αυτούς που… λυσσάνε στη νηστεία!

● Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και το λάδι, λέει, αρτύσιμο είναι. Λόγω… τιμής.

Καρυδάτο

Dreamstime.com
300 γραμμ. καρύδια
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/2 κουταλάκι σκόνη κανέλας
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
● Για το σιρόπι:
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλιά κονιάκ
ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά τον χυμό πορτοκαλιού και το μέλι για 2 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να κρυώσει. Θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα καρύδια, προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη. Τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τη φρυγανιά, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε τη φρυγανιά μέχρι το μείγμα μας να μπορούμε να το πλάσουμε. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγη ακόμη φρυγανιά ή νερό. Σκεπάζουμε και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 2 ώρες. Παίρνουμε μείγμα με κουτάλι και πλάθουμε μπαλίτσες. Τις βάζουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο. Πριν τις σερβίρουμε, τις πιέζουμε να πλατύνουν και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σάμαλι

350 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σκόνη μαστίχας
200 γραμμ. ζάχαρη
1 βανίλια
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
500 γραμμ. νερό
1-2 κουταλιές λάδι, για το πυρέξ
καρύδα για το σερβίρισμα
● Για το σιρόπι:
500 γραμμ. ζάχαρη
450 γραμμ. νερό
φλούδα πορτοκαλιού

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για 6 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη μαστίχα, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε πηχτό χυλό. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο χοντρό σιμιγδάλι ή νερό. Λαδώνουμε ένα πυρέξ, αδειάζουμε το μείγμα, το ισιώνουμε, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και το αφήνουμε 1 ώρα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Το καλύπτουμε με πετσέτα και το αφήνουμε 8-10 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Το πασπαλίζουμε με καρύδα και σερβίρουμε.

Μπακλαβαδάκια

Dreamstime.com

500 γραμμ. φύλλο κρούστας
300 γραμμ. καρυδόψιχα
200 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
1 κουταλιά κανέλα
4 κουταλιές ζάχαρη
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
● Για το σιρόπι:
500 γραμμ. ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια νερό
2-3 γαριφαλάκια
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τα γαριφαλάκια και το ξύλο κανέλας και τα βράζουμε 7 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Χοντροαλέθουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα βάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε την κανέλα, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε 2 φύλλα, τα διπλώνουμε μαζί στη μέση και βάζουμε στη μισή επιφάνεια του φύλλου 3-4 κουταλιές ξηρούς καρπούς. Τα τυλίγουμε σε ρολά. Τα τοποθετούμε σε ταψί, τα λαδώνουμε και τα βάζουμε για μία ώρα στο ψυγείο. Τα κόβουμε κομμάτια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, περίπου 1 ώρα και 40-30 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να τραβήξουν σιρόπι 12 ώρες πριν τα σερβίρουμε.

Κορμός ψυγείου

250 γραμμ. χαλβά βανίλια
100 γραμμ. φουντούκια
100 γραμμ. καρύδια
300 γραμμ. κουβερτούρα
2 κουταλιές σουσάμι
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλιά κονιάκ

Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ και τους χοντροαλέθουμε. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μεταλλικό μπολ σε μπεν μαρί. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια, τα φουντούκια, το σουσάμι, την κανέλα και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα, προσθέτουμε τον χαλβά κομμένο σε μικρούς κύβους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ντύνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ με αντικολλητική μεμβράνη, φροντίζοντας να εξέχει γύρω γύρω και απλώνουμε το μείγμα. Το ισιώνουμε και το σκεπάζουμε με τη μεμβράνη που εξέχει. Το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες, τουλάχιστον, πριν το σερβίρουμε.

www.efsyn.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Χοληστερόλη – Στατίνες: Τι αλλάζει στα δεδομένα της χορήγησής τους – Για ποιους είναι πλέον περιττές

Επόμενο Άρθρο

“Ακονίζουν μαχαίρια” στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα μετά τον Ανδρουλάκη – Ο Χάρης Δούκας ζήτησε εκλογές προέδρου τον Νοέμβριο

Σχετικά Άρθρα

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα
Συνταγες

Μελομακάρονα: 26 συνταγές-ιδέες για όλα τα γούστα

4 Δεκεμβρίου 2025
Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα
Συνταγες

Κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα

3 Δεκεμβρίου 2025
Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι
Συνταγες

Αρμένικα γλυκά ψωμάκια με ταχίνι

2 Δεκεμβρίου 2025
Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα
Συνταγες

Ζεστά ροφήματα: Διάφορες συνταγές για τις νύχτες του χειμώνα

1 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Μ. Κατρίνης: Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα – ασπίδα για τον Ελληνισμό Ελλάδας και Κύπρου
Τοπικά

M.Κατρίνης: Σε κίνδυνο η συνδεδεμένη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους από ψηφιακά εμπόδια

5 Δεκεμβρίου 2025
Φιγαλεία: Παραδόθηκε η νέα γέφυρα στη Θέση «Νεροντριβάλα
Τοπικά

Φιγαλεία: Παραδόθηκε η νέα γέφυρα στη Θέση «Νεροντριβάλα

5 Δεκεμβρίου 2025
Δ.Αυγερινοπούλου: Επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων
Τοπικά

Δ.Αυγερινοπούλου: Επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων

5 Δεκεμβρίου 2025
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα ζητηθούν πίσω 3,5 δισ. ευρώ – Έρχεται β’ γύρος ερευνών και θερμό φθινόπωρο στη Βουλή
Ελλάδα, Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξέπλυμα επιδοτήσεων μέσω τυχερών παιχνιδιών

5 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Απομονώθηκε ο Ανδρουλάκης στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ: Δέχτηκε σφοδρή κριτική – Τον σέρνουν σε κάλπες μέσα στο 2024

"Ακονίζουν μαχαίρια" στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα μετά τον Ανδρουλάκη - Ο Χάρης Δούκας ζήτησε εκλογές προέδρου τον Νοέμβριο

Επιχειρήσεις: Μέχρι το 2025 θα γίνει η σύνδεση με το IRIS

Επιχειρήσεις: Μέχρι 30 Ιουνίου χωρίς IRIS - Μετά πρόστιμα 1500 ευρώ

Δ. Πύργου: Προς δημοπρασία έργο αγροτικής οδοποιίας 2.739.994 ευρώ

Δ. Πύργου: Προς δημοπρασία έργο αγροτικής οδοποιίας 2.739.994 ευρώ

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος