Η απόφαση να αγνοήσουν την παραγραφή των αδικημάτων που αναφέρονται στην κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική επιλογή: Θέλουν να αναδείξουν ευθύνες πολιτικών προσώπων ανεξάρτητα από τον καταλογισμό που είναι ή δεν είναι εφικτός.
Σε όλους, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδουν την ίδια κατηγορία, που αφορά το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, το οποίο έχει ήδη αποδώσει σε στελέχη του υπουργείου Μεταφορών ο εφέτης-ανακριτής.
Με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, μεγάλη έμφαση δίνεται στη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση, ως προς την οποία είχε δείξει ενδιαφέρον (από το 2023) η Ευρωπαία Εισαγγελέας και για την οποία είχε ζητήσει -χωρίς αποτέλεσμα- τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής το ΠΑΣΟΚ όταν είχε φτάσει η σχετική δικογραφία στη Βουλή.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών στο σύνολό της κατηγορείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717 που, αν είχε ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να αποτρέψει τη σύγκρουση των τρένων. Κατηγορείται επίσης ότι, ενώ είχε προειδοποιηθεί για τα κενά ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τους κινδύνους που εγκυμονούνται, δεν πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις για να προληφθεί το πολύνεκρο δυστύχημα.
Η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος θα δοθεί με την κατάθεση της δικής τους πρότασης, που θα αφορά το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά προσανατολίζονται στη διαμόρφωση μιας δικής τους πρότασης που μπορεί να αποδίδει ακόμη και τρία κακουργήματα στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή (έκθεση σε κίνδυνο, ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, πέρα από τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών). Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο αλλά φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συμπορευτούν με την Πλεύση Ελευθερίας για την οποία είναι κόκκινη γραμμή η πρόταση για παραπομπή του ίδιου του πρωθυπουργού.
dnews.gr