Φωτογραφία – ντοκουμέντο από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη φέρνει στο «φως της δημοσιότητας» η εφημερίδα Real News.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για φωτογραφία που τραβήχτηκε δύο μόλις λεπτά μετά τη φονική σύγκρουση της επιβατικής και της εμπορικής αμαξοστοιχίας, με την οποία καταρρίπτεται η θεωρία της έκρηξης από έλαια σιλικόνης καθώς και οι δηλώσεις του Βασίλη Καπερνάρου σχετικά με την μη ύπαρξη παράνομου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία.
Την εν λόγω αποκάλυψη, προανήγγειλε και ο εκδότης της Real News, Νίκος Χατζηνικολάου μέσω του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 την προηγούμενη μέρα.
Τι αποδεικνύει η φωτογραφία – ντοκουμέντο
Στην εν λόγω φωτογραφία φαίνεται το δεύτερο βαγόνι του Intercity 62 να έχει πάρει φωτιά. Δίπλα του ο μετασχηματιστής του τρένου με τα έλαια σιλικόνης, παραμένει ανεπηρέαστος από τις φλόγες. Σύμφωνα με τους ειδικούς που την επεξεργάστηκαν, είναι η απόδειξη ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από άλλο αδήλωτο φορτίο.
Η έκθεση-κόλαφος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Στο άρθρο της Realnews αναφέρεται επίσης ότι η έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να περιλαμβάνει μια σειρά από αυστηρές συστάσεις ακόμα και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο επιτήρησης των πεπραγμένων των ελληνικών κυβερνήσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές.
Η πολυαναμενόμενη έκθεση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 27 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από το έγκλημα στα Τέμπη.
Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, σύμωνα με την έκθεση, έχει εντοπίσει τραγικές παραλείψεις και σοβαρά κενά ασφαλείας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Ως αποτέλεσμα, η έκθεσή του αποτελεί κόλαφο σχεδόν για όλους τους φορείς, τους οργανισμούς και τις εταιρείες που εμπλέκονται με τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα.
Ο Οργανισμός έχει την ευθύνη να αναδεικνύει τα ζητήματα ασφαλείας και να προχωρά στις ανάλογες συστάσεις. Η σύνταξη της έκθεσής του έχει στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί μια παρόμοια τραγωδία, όπως αυτή στα Τέμπη, και όχι να υποδείξει τους υπεύθυνους αυτής.
Όμως όπως τονίζει η Realnews, τα κενά ασφαλείας είναι τόσο σοβαρά και αποτυπώνονται με τόσο σαφή τρόπο, ώστε η έκθεση να μπορεί να αξιοποιηθεί και από τις δικαστικές αρχές, ακόμα και για την άσκηση νέων ποινικών διώξεων.