Οι πολυεθνικές λειτουργούν σαν “κράτος εν κράτει” στην Ελλάδα, διατηρώντας τις τιμές στα ύψη και περιορίζοντας την παρουσία ελληνικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ο Λεωνίδας Καρύγιαννης, διευθύνων σύμβουλος στον Όμιλο Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, παρουσιάζοντας τρία απλά στοιχεία:
🔹 Γενικός πληθωρισμός τα τελευταία τέσσερα χρόνια: +19,2%
🔹 Αύξηση μισθών: +12,3% – 12,4%
🔹 Πληθωρισμός στα τρόφιμα: Πάνω από 30%
Αυτό σημαίνει πως κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ έχει μετατραπεί σε αγώνα επιβίωσης για τα νοικοκυριά. Οι εταιρείες όχι μόνο πωλούν τα προϊόντα τους σε υψηλότερες τιμές, αλλά έχουν καταργήσει τις προσφορές “1+1” και τις εκπτώσεις 40% που ήταν συνηθισμένες στο παρελθόν, διατηρώντας την τεράστια κερδοφορία τους με τις “ευλογίες” της κυβέρνησης.
Η Κυριαρχία των Πολυεθνικών στα Ράφια
📌 Το 70% των προϊόντων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ προέρχεται από πολυεθνικές
📌 Πωλούνται 20% έως και 300% ακριβότερα σε σχέση με την Ευρώπη
«Κανείς δεν αγγίζει ένα πολύ σημαντικό θέμα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος στον Όμιλο Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ. «Αν είχε επιβληθεί στις πολυεθνικές να πουλούν σε τιμές Ευρώπης, οι τιμές στα ελληνικά σούπερ μάρκετ θα ήταν πολύ χαμηλότερες», υποστηρίζει.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας: «Εκεί έχουν μισθούς 2,5% υψηλότερους απ’ότι στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά οι πολυεθνικές στη Γερμανία πουλάνε και 30% και 50% και 100% φθηνότερα από ότι στην Ελλάδα. Εδώ όμως δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός. Δεν υπάρχει κανείς να “τραβήξει το αυτί” σε αυτές τις εταιρίες που κερδοσκοπούν».
«Πώς παρενέβησαν στην κεροδοσκοπία των ενεργειακών εταιριών; Πώς παρενέβησαν στα πολύ ψηλά επιτόκια των τραπεζών;» ανέφερε. «Οι πολυεθνικές είναι κράτος εν κράτει στην Ελλάδα».
📌 Γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες ελληνικές εταιρείες στα ράφια;
- Οι πολυεθνικές εξαγοράζουν τις ελληνικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να ελέγχουν πλήρως την αγορά.
- Ακόμα και όταν κάποιο προϊόν έχει ελληνική επωνυμία, συχνά ανήκει σε ξένη πολυεθνική.
Γιατί δεν βλέπουμε περισσότερες ελληνικές ετικέτες στα σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα πάντα με τον Λεωνίδα Καρύγιαννη, οι πολυεθνικές με την τεράστια κερδοφορία έχουν βάλει και επιβάλλει τα προϊόντα τους στις εμπορικές αλυσίδες.
Αντίθετα μία ελληνική επιχείρηση για να μπει σε εμπορική αλυσίδα πληρώνει «είσοδο», τεράστια ποσά για να βάλει ένα προϊόν. «Έτσι, πολλά και πολύ καλά ελληνικά προϊόντα εταιρειών και συνεταιρισμών παραμένουν εκτός ραφιού στις μεγαλύτερες εμπορικές αλυσίδες».
Αναγκαιότητα ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα
«Δυστυχώς δεν έχουμε ένα μεγάλο καταναλωτικό κίνημα που θα επέβαλε, με μποϊκοτάζ και άλλες ενέργειες και κινηματική δράση, τον έλεγχο των πολυεθνικών», υποστήριξε τέλος.
«Πρέπει να δημιουργηθεί, όπως και να ξαναεφεύρουμε τους συνεταιρισμούς για να αντιδράσουμε στην ασύδοτη οικονομία της – υποτίθεται “ελεύθερης” – αγοράς. Γιατί τα ολιγοπώλεια επιβάλλουν τιμές και καταναλωτικές συμπεριφορές, ενώ μεταξύ τους ουσιαστικά καθορίζουν τις τιμές».
dnews.gr