Πολίτικη βασιλόπιτα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
Νώμα Αυγά Κ.Μακεδονίας Μεσαία
Φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
Υλικά
Για ταψί διάμ. 32 εκ.
- 1 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
- 80γρ. μαγιά νωπή
- 1½ φλιτζάνι χλιαρό φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
- 4 αυγά Νώμα Κ.Μακεδονίας ολόκληρα και 2 ασπράδια
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
- 1 κουτ. σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κρόκο για το άλειμμα
- λίγο σουσάμι
- αμύγδαλα ασπρισμένα
Διαδικασία
- 1.Κοσκινίζετε το αλεύρι και στη συνέχεια το βάζετε σε πολύ χλιαρό φούρνο για λίγα λεπτά. Διαλύετε τη μαγιά με 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και χλιαρό γάλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι περίπου από το χλιαρό αλεύρι και φτιάχνετε μια αραιή ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει 15 λεπτά περίπου.
- 2.Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη για 6-8 λεπτά στο μίξερ. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να γίνει χλιαρό.
- 3.Σε μια λεκάνη (καλύτερα πήλινη), την οποία έχετε ζεστάνει λίγο με το σεσουάρ, βάζετε τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύετε το μίγμα των αβγών. Προσθέτετε το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζυμώνετε καλά, προσθέτοντας λίγο λίγο αλεύρι και βούτυρο. Το περισσότερο βούτυρο το βάζετε προς το τέλος. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο, είναι έτοιμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος (μακριά από ρεύματα) για 3-4 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
- 4.Πιέζετε τη ζύμη χωρίς να την ξαναζυμώσετε και τη μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου για 2 ώρες ακόμη.
- 5.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο αβγού, στολίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε για 30 λεπτά.
- 6.Μεταφέρετε σε πιατέλα τη βασιλόπιτα, αφού έχετε κρύψει το νόμισμα στο εσωτερικό της (από τη βάση της).
Γιορτινό χοιρινό με εσπεριδοειδή και βερίκοκα
Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
Deluxe χοιρινό μπούτι με κόκκαλο
Υλικά
- 1.500 γρ. Deluxe χοιρινό μπούτι
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
- 100 ml ημίγλυκο κρασί
- 250 ml χυμό από εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, μοσχολέμονο κ.λπ.)
- 3/4 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
- 25 αποξηραμένα βερίκοκα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 4 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
- 300 ml ζεστό ζωμό κρέατος
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
- Θυμάρι ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- 1.Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε τα 50 ml από το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το μπούτι πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το μπούτι για όσο χρειαστεί, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.
- 2.Υπολογίζουμε 15΄προτού αποσύρουμε το μπούτι από τη φωτιά και τότε προσθέτουμε τα βερίκοκα, ελέγχουμε τη σάλτσα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά το φαγητό, προσθέτουμε το βούτυρο και κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να αναμειχθεί στη σάλτσα. Κόβουμε το μπούτι σε μερίδες και σερβίρουμε με το συνοδευτικό της επιλογής μας, βερίκοκα, σάλτσα και ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.










