Ακολουθήστε μας:
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Υπάρχουν όντως τροφές που κόβουν την πείνα;

30 Ιανουαρίου 2023
Υπάρχουν όντως τροφές που κόβουν την πείνα;

Ορισμένες τροφές υπόσχονται την ικανότητα να αποτρέπουν το αίσθημα της πείνας. Μπορούν όντως κάποια τρόφιμα να καταστείλουν πραγματικά την όρεξή μας;

Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως οι πιπεριές τσίλι και το τζίντζερ, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο πεινασμένοι μετά, οι μελέτες αυτές συχνά χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και δοκιμάζουν τα αποτελέσματα σε ζώα, λέει ο Gary Frost, επικεφαλής του Imperial Nutrition and Food Network στο Imperial College του Λονδίνου. Η μεταφορά αυτών των αποτελεσμάτων στους ανθρώπους δεν έχει συμβεί, προσθέτει.

Μια μελέτη όμως εξέτασε τις ιδιότητες καταστολής της όρεξης της καψαϊκίνης στις πιπεριές τσίλι (το δραστικό συστατικό που προσδίδει στα τσίλι τη θερμότητά τους), χρησιμοποιώντας ποσότητες που μοιάζουν περισσότερο με μια μέση ανθρώπινη διατροφή. Η Mary-Jon Ludy, αναπληρώτρια καθηγήτρια τροφίμων και διατροφής στο Bowling Green State University στο Οχάιο των ΗΠΑ, πειραματίστηκε αρχικά στο σπίτι, προσθέτοντας τσίλι στα γεύματά της, μέχρι να αποφασίσει ποια ήταν η εύγευστη και ρεαλιστική ποσότητα για κάποιον που ζει στις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Αυτά τα τρόφιμα εκτοξεύουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου -Πώς να τα αποφύγετε
Στη συνέχεια κάλεσε 25 άτομα στο εργαστήριό της έξι φορές και τους τάισε μπολ με ντοματόσουπα. Μετά τη σούπα, παρέμειναν στο εργαστήριο για τεσσερισήμισι ώρες, ώστε να μετρώνται τακτικά η όρεξη και η ενεργειακή τους δαπάνη. Στη συνέχεια τους σέρβιρε άλλο ένα γεύμα και τους είπε ότι μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν.

Όταν κατανάλωσαν σούπα που περιείχε 1 γρ. τσίλι, οι συμμετέχοντες έκαψαν επιπλέον 10 θερμίδες στις τεσσερισήμισι ώρες που ακολούθησαν. Οι συμμετέχοντες που συνήθως έτρωγαν τσίλι μόνο μία φορά το μήνα ανέφεραν ότι είχαν λιγότερες σκέψεις για το φαγητό μετά, και έφαγαν 70 θερμίδες λιγότερες όταν τους σερβιρίστηκε το δεύτερο γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που συνήθως έτρωγαν τσίλι τρεις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο.

Η Ludy έκανε το ίδιο πείραμα με τσίλι σε κάψουλα αντί για σούπα, αλλά η αύξηση της καύσης λίπους διαπιστώθηκε μόνο αφού έφαγαν τη σούπα τσίλι-ντομάτας.

«Αυτό λέει κάτι σημαντικό σχετικά με την εμπειρία της στοματικής αίσθησης μυρμηγκιάσματος/καψίματος», λέει η ίδια.

Ωστόσο, η καύση 10 επιπλέον θερμίδων μετά από ένα πικάντικο γεύμα είναι μικροσκοπική και δεν θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η Frost επισημαίνει ότι μελέτες όπως αυτή, που δείχνουν βραχυπρόθεσμες επιδράσεις στην όρεξη, δεν έχουν καταφέρει να δείξουν μακροχρόνιες επιδράσεις.

Η κατανάλωση κάποιου πικάντικου φαγητού, όπως τα κάρι με καψαϊκίνη που περιέχει τσίλι, θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί η όρεξη αργότερα

Τι έδειξε μελέτη
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, μια ανασκόπηση 32 μελετών διαπίστωσε ότι το τσίλι, καθώς και το πράσινο τσάι, δεν έχει βρεθεί σταθερά ότι καταστέλλουν την όρεξη.

Ένα άλλο βασικό συστατικό της διατροφής μας που φημολογείται ότι μας κάνει να πεινάμε λιγότερο είναι ο καφές. Ο Matthew Schubert, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Κινησιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, εξέτασε τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να δει αν θα μπορούσε να υπάρχει κάτι στον καφέ που καταστέλλει την όρεξή μας.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ οδήγησε σε ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται ένα γεύμα για να μετακινηθεί από το στομάχι στο λεπτό έντερο και συνδέεται με αυξημένη πείνα. Αλλά καμία μελέτη δεν έδειξε ότι συμβαίνει κάτι συγκεκριμένο φυσιολογικά που θα μπορούσε να μετριάσει την όρεξη.

Ακόμα και αν η μελλοντική έρευνα αποκαλύψει έναν τρόπο με τον οποίο ο καφές καταστέλλει την όρεξή μας, αυτό πιθανώς θα μεταφραστεί μόνο σε κατανάλωση 100 ή 200 θερμίδων λιγότερων την ημέρα, προσθέτει ο Schubert, κάτι που δεν είναι σημαντικό.

Εκτός από τα συγκεκριμένα συστατικά, οι ερευνητές έχουν εξετάσει και τα μακροθρεπτικά συστατικά και πώς αυτά μπορεί να επηρεάζουν την όρεξή μας. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και ορισμένες πληθυσμιακές μελέτες δείχνουν ότι όσο οι άνθρωποι τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες, η αύξηση του βάρους τους επιβραδύνεται – αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν τρώνε πραγματικά υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, λέει ο Frost.

Έχει βρεθεί, επίσης, ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μειώνει την όρεξη, αλλά αυτό διαπιστώθηκε μόνο σε μια πολύ μικρή δοκιμή.

«Έχουν γίνει πολλές έρευνες που προσπαθούν να βρουν ποια μακροθρεπτικά συστατικά σας κάνουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι, αλλά δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Τα ευρήματα φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη είναι πιο πιθανό να σας χορτάσει, αλλά δεν είναι τόσο σαφή και συνήθως τα αποτελέσματα είναι μικροσκοπικά και είναι δύσκολο να γίνει σύγκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων μακροθρεπτικών συστατικών», λέει ο Yann Cornil, αναπληρωτής καθηγητής μάρκετινγκ και συμπεριφορικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά.

Το πράσινο τσάι θεωρείται εδώ και καιρό ως κατασταλτικό της όρεξης, αλλά τα στοιχεία δεν είναι συνεπή

Η σημασία του νερού
Αντί να ψάχνουμε σε συγκεκριμένα τρόφιμα για να μειώσουμε την όρεξή μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι πίνουμε αρκετό νερό, καθώς αυτό διακόπτει για λίγο την όρεξή μας, λέει ο Martin Kohlmeier, καθηγητής Διατροφής στη Σχολή Gillings της Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που πίνουν δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό καταλήγουν να τρώνε λιγότερο.

Μπορεί ένα τρόφιμο ή ένα ποτό να καταστείλει την όρεξή μας;
Αλλά οι όποιες αλλαγές στην όρεξή μας σε φυσιολογικό επίπεδο θα είναι μικρές και σύντομης διάρκειας, λέει ο Frost, επειδή δεν είναι φυσιολογικά λογικό να υπάρχει ένα τρόφιμο που μας ωθεί να τρώμε λιγότερο.

«Μόνο πολύ πρόσφατα στη δυτική κοινωνία μας είχαμε περίσσεια τροφής», λέει ο Frost. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης ζούσαμε με πολύ λίγη τροφή, και αυτή ερχόταν κατά διαστήματα. Η φυσιολογία μας είναι προσανατολισμένη στο να μας οδηγεί στο φαγητό.

«Αν υπήρχε ένα συστατικό τροφής που κατέστειλε την όρεξη, για να επιβιώσεις θα έπρεπε να το αποφύγεις εντελώς».

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κανένα τρόφιμο ή ποτό δεν θα μπορούσε να καταστείλει ουσιαστικά την όρεξή μας μακροπρόθεσμα είναι επειδή το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να διατηρεί ένα σχεδόν σταθερό βάρος, λέει ο Kohlmeier.

«Το σώμα διαθέτει μηχανισμούς που υπερασπίζονται το βάρος με άγριο τρόπο. Από εξελικτική άποψη, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα ήταν η πείνα, όχι μόνο επειδή θα σε σκότωνε, αλλά επειδή επίσης αποδυναμώνει το σώμα και σε κάνει πιο ευάλωτο σε μολυσματικές ασθένειες», λέει.

Πώς το νερό μπορεί να μας φουσκώσει
Το σύστημα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να ρυθμίζει το πόσο καταναλώνουμε είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα συστήματα του σώματος, προσθέτει ο Kohlmeier.

«Αν δείτε το σώμα ως μια μεγάλη μηχανή, με όλα τα διαφορετικά συστατικά που πρέπει να έρχονται από έξω – πρέπει να λαμβάνετε αρκετό νερό, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, πέρα από το να ξέρετε τι δεν πρέπει να τρώτε».

Υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που θα οδηγήσουν την όρεξή μας αν έχουμε έλλειψη σε αυτά, προσθέτει. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της όρεξης είναι η ισορροπημένη διατροφή, ώστε ο οργανισμός να μην οδηγείται στο να τρώει περισσότερο για να αναπληρώσει τυχόν ελλείψεις, λέει ο Kohlmeimer.

Το παραθυράκι εδώ είναι το πώς η όρεξή μας μπορεί να επηρεαστεί ψυχολογικά, κάτι που ενδιαφέρει τους ερευνητές εδώ και δεκαετίες. Μια εργασία του 1987 εξηγούσε ότι η θέαση και η μυρωδιά του φαγητού στέλνουν σήματα στο σώμα ώστε να προετοιμαστεί για την πέψη του. Το φαγητό θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην όρεξη όταν περιμένουμε ότι θα μας χορτάσει, αναφέρει το έγγραφο.

Η πείνα καθοδηγείται από τις πεποιθήσεις, τις προσδοκίες και τη μνήμη, λέει ο Cornil, κυρίως από το πόσο καλά θυμάστε τι έχετε φάει. Αυτό σημαίνει ότι τρώμε λιγότερο μετά από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως μεγαλύτερο γεύμα από ό,τι αν πιστεύουμε ότι έχουμε φάει μικρότερο.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η επισήμανση ενός γεύματος ως «χορταστικό» έχει βρεθεί ότι μας επηρεάζει να τρώμε λιγότερο σε σύγκριση με την επισήμανση του ίδιου γεύματος ως «ελαφρού».

Μπορεί τα εβδομαδιαία σας ψώνια να περιέχουν τρόφιμα που υπόσχονται να σας χορτάσουν για περισσότερο χρόνο, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να συνεργαστείτε με τις εξελικτικές διαδικασίες του σώματός σας: να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με όλα τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που χρειάζεστε.

Αν και δεν μπορείτε να εξαπατήσετε τη φύση και να αποφύγετε την πείνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε τη λαχτάρα για τις επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται για να αναπληρώσετε τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

 

 

 

 

www.iefimerida.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Στέφανος Τσιτσιπάς: 18ος στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στην ιστορία του τένις

Επόμενο Άρθρο

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο καρκίνος ήρθε απότομα, ήταν πολύ επιθετικός

Σχετικά Άρθρα

Life Style, Ελλάδα

Βασίλης Καρράς: Αδυνατισμένος και αγνώριστος έναν χρόνο μετά την περιπέτεια με την υγεία του

20 Μαρτίου 2023
Aρωματική πατατόπιτα με μυρωδικά
Life Style

Aρωματική πατατόπιτα με μυρωδικά

20 Μαρτίου 2023
Σασμός: «Ο Αντώνης θα ζήσει και μαζί με τον παπά θα φέρουν τον σασμό»
Life Style

Σασμός: «Ο Αντώνης θα ζήσει και μαζί με τον παπά θα φέρουν τον σασμό»

20 Μαρτίου 2023
Δήμος Ζαχάρως: Υποψήφιος Δήμαρχος o Τάσος Κάπος
Τοπικά, Πολιτική

Δήμος Ζαχάρως: Υποψήφιος Δήμαρχος o Τάσος Κάπος

20 Μαρτίου 2023
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Σασμός: «Ο Αντώνης θα ζήσει και μαζί με τον παπά θα φέρουν τον σασμό»
Life Style

Σασμός: «Ο Αντώνης θα ζήσει και μαζί με τον παπά θα φέρουν τον σασμό»

20 Μαρτίου 2023
Δήμος Ζαχάρως: Υποψήφιος Δήμαρχος o Τάσος Κάπος
Τοπικά, Πολιτική

Δήμος Ζαχάρως: Υποψήφιος Δήμαρχος o Τάσος Κάπος

20 Μαρτίου 2023
ΠΥΡΓΟΣ: Βανδαλισμένα Μνημεία και μια πόλη που υποκριτικά τιμά τους Ήρωες – Με δοξολογίες και παρελάσεις…
Νέα

ΠΥΡΓΟΣ: Βανδαλισμένα Μνημεία και μια πόλη που υποκριτικά τιμά τους Ήρωες – Με δοξολογίες και παρελάσεις…

20 Μαρτίου 2023
Δημοσκόπηση Alco: Στο 3,6% η διαφορά της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ-Οι ευθύνες για τα Τέμπη-Οργή το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατεί στους πολίτες
Ελλάδα, Πολιτική

Δημοσκόπηση Alco: Στο 3,6% η διαφορά της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ-Οι ευθύνες για τα Τέμπη-Οργή το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατεί στους πολίτες

20 Μαρτίου 2023
Επόμενο Άρθρο
Σταύρος Θεοδωράκης: Ο καρκίνος ήρθε απότομα, ήταν πολύ επιθετικός

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο καρκίνος ήρθε απότομα, ήταν πολύ επιθετικός

Χταπόδι σιγοψημένο μόνο με κρεμμύδια και κρασί

Χταπόδι σιγοψημένο μόνο με κρεμμύδια και κρασί

Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: Ρίχνουν φωτοβολίδες για να βρουν τον 31χρονο κυβερνήτη

Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: Ρίχνουν φωτοβολίδες για να βρουν τον 31χρονο κυβερνήτη

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookie.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος

Ενεργοποιήστε πρώτα τα απαραίτητα cookie για να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας!