H πλέον καθοριστική (τηλε)διάσκεψη για τη διάσωση και τη διαχείριση του Ναυαγίου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ανάμεσα στις τοπικές αρχές της Ζακύνθου Βουλευτή, Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη με τα κυβερνητικά στελέχη καθώς έδωσαν το παρών ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος αλλά και οι Γενικοί Γραμματείς των τεσσάρων συναρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών και Τουρισμού.
Τα συμπεράσματα που βγήκαν είχαν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς από τον Σεπτέμβριο αναμένεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία η διαχείρισης του Ναυαγίου περνάει στο Δήμο, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα να αναλάβει το κόστος των 4 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογισθεί ότι απαιτούνται για τις παρεμβάσεις στον «Παναγιώτη» και για την επέκταση της παραλίας, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσης Ακτύπης αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια, μετά από τέσσερις δεκαετίες, να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ανέφερε δε ότι τέθηκε και το θέμα του να υπάρχει αντίτιμο σε όποιον επισκέπτη διέρχεται στην περιοχή.
«Με το άνοιγμα της Βουλής τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πλέον τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα γίνει η παραχώρηση για διαχείριση και ασφάλεια της περιοχής στον Δήμο Ζακύνθου, με κάποιο αντίτιμο. Με τις εισπράξεις που θα γίνονται, θα έχουμε έσοδα από την περιοχή μετά από 40 χρόνια, που η Ζάκυνθος δεν είδε ούτε ένα ευρώ από αυτή την ιστορία. Τώρα θα μπορεί να εισπράττει ένα τεράστιο ποσό από τους επισκέπτες. Μετά την επίσκεψή μου στον Υπουργό Οικονομικών έχω τη θετική του ανταπόκριση για την κάλυψη του ποσού των 4 εκ. ευρώ για την εφαρμογή της μελέτης του Πολυτεχνείου. Και από εκεί και πέρα πάμε να προλάβουμε την περίοδο του χειμώνα και να βρούμε τις μεθόδους ώστε γρήγορα να το αναθέσουμε το έργο να γίνει προλαβαίνοντας τον χειμώνα».
Σύμφωνα με τον κ. Ακτύπη μια καλή λύση είναι μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να προχωρήσουν με πιο γρήγορο τρόπο οι παρεμβάσεις που χρειάζονται στην περιοχή και ξεκαθάρισε πως μπορεί κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί.
«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως πιέζουμε την κατάσταση να το προλάβουμε. Σε αυτή την ιστορία προσπαθούμε να εμπλέξουμε το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο για να μην γίνει μπέρδεμα, δεν δίνεται η περιοχή στο ΤΑΙΠΕΔ, δίνεται στον Δήμο, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δυνατότητα να κάνει έργα χωρίς να προβαίνει σε μακροχρόνιους διαγωνισμούς αλλά μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία της ανάθεσης για να προλάβουμε τον χειμώνα».
Σχετικά με την πίεση χρόνου που υπάρχει αναφορικά με το Ναυάγιο ο κ. Ακτύπης σημείωσε ότι χρειάζονται κάποιες διαδικασίες και τόνισε ότι από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί για να μην καθυστερήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
«Για να κάνουμε παρεμβάσεις 4 εκ. ευρώ σε ολόκληρο Ναυάγιο δεν μπορούν να γίνουν σε 20 ημέρες. Θέλει τεύχη δημοπράτησης, διαδικασία ανάθεσης, προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Οικονομικών με το ΤΑΙΠΕΔ. Μακάρι να προλάβουμε τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε ξεκινήσει . Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Και εμείς προσπαθούμε να πάμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, αλλά η βάση είναι ότι εμείς προσπαθούμε. Από τους προηγούμενους δεν προσπάθησε κανένας».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ζακύνθου ο οποίος επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες προκειμένου να διασωθεί το δημοφιλές αξιοθέατο.
«Στόχος μας είναι να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τις διαδικασίες, να αρχίσει η επισκευή του καραβιού και της ευρύτερης περιοχής, όπως και η ασφάλεια του σημείου θέασης, ώστε του χρόνου να είμαστε σε καλό σημείο και να σταματήσουμε να είμαστε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε. Παράλληλα τρέχει και ο δρόμος διαφυγής από το δασαρχείο ώστε να τελειώσει η μελέτη, γιατί θα πάει η κατασκευή από τη Διεύθυνση Δασών, οπότε θα προχωρήσει κατευθείαν.Πλέον βλέπουμε διαχρονικά προβλήματα 40 ετών ότι παίρνουν τον δρόμο της επίλυσης τους»
Ο κ. Στασινόπουλος επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε θετικά στο θέμα της χρηματοδότησης και τόνισε ότι το κράτος δείχνει να βοηθάει με γοργούς ρυθμούς.
«Με τη βοήθεια του Βουλευτή έχουμε την υπόσχεση από το Υπουργείο Οικονομικών τον κ. Χατζηδάκη ότι εξασφαλίστηκαν τα 4 εκ. και με τα οποία θα μπορέσουν με γρήγορες διαδικασίες να προχωρήσουν οι μελέτες και η ανάθεση στην επισκευή του καραβιού και της υπόλοιπης περιοχής. Δείχνει μια ταχύτητα το κράτος. Πλέον συνειδητοποίησε την κατάσταση που υπήρχε τα 40 τελευταία χρόνια και βλέπουμε ότι αν πάνε όλα καλά σε ένα χρόνο θα γίνει αυτό που είχαν υποχρέωση 40 χρόνια πριν να ολοκληρώσουν. Αυτή τη στιγμή τρέχουν τόσο γρήγορα οι καταστάσεις, είμαστε σε μια δυναμική που όλα προχωρούν και εξελίσσονται μέρα με τη μέρα»
Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν ότι ο Δήμος πρέπει να έχει τη διαχείριση και να προχωρήσει με ξεκάθαρες διαδικασίες στη συνέχεια.
Συμφώνησαν όλοι οι συναρμόδιοι ότι πλέον ο Δήμος πρέπει να έρθει να διαχειριστεί την περιοχή και προχωράει το νομοθέτημα προς αυτή την κατεύθυνση. Για να δοθούν οι αρμοδιότητες πρέπει να γίνει νόμος του κράτους. Αυτή τη στιγμή ασχολούνται οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων ώστε να δημιουργηθεί το Νομοθέτημα, να πάει στη Βουλή και συντάσσουν τις λεπτομέρειες για να λειτουργήσει με ασφάλεια η περιοχή. Αν δεν τρέξουμε τις διαδικασίες θα μιλάμε για Ναυάγιο που υπήρχε κάποτε. Δεν αρμόζει στους σημερινούς Ζακυνθινούς και εμείς έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κωνσταντίνος Καποδίστριας ανέφερε πως βασικό θέμα ήταν η διαχείριση από το Δήμο αλλά και το πως θα προχωρήσει η χρηματοδότηση για τις παρεμβάσεις στο Ναυάγιο.
«Το θέμα ήταν το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για το Ναυάγιο τόσο πάνω όσο και κάτω για να το αναλάβει ο Δήμος. Υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να το αναλάβει και να δούμε πως μπορεί να υπάρχει αντίτιμο εισιτηρίου Στην αρχή της συζήτησης ο Πρύτανης κ. Χατζηγεωργίου και ο Υπεύθυνος για τη μελέτη ο κ. Καλιαμπάκος εστίασαν περισσότερο όχι στο πάνω μέρος, αυτά είναι για το μέλλον αλλά στην αναγκαιότητα να υπάρξει χρηματοδότηση για το καράβι που πρέπει να γίνει άμεσα από Σεπτέμβρη και μετά».
Ο κ. Καποδίστριας ανέφερε ότι ήταν αισιόδοξα τα όσα ακούστηκαν και ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη ενώ ανέφερε σε ποιο σημείο βρίσκονται τα έργα που πρέπει να γίνουν στο πάνω μέρος του Ναυαγίου και έχει αναλάβει η Π.Ε. Ζακύνθου.
«Ήταν μια αισιόδοξη συνάντηση στην οποία ο Δήμος επανέλαβε ότι θέλει να αναλάβει τη διαχείριση. Θα είναι μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ κράτους και Δήμου. Επίσης περιμένουμε τη χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα Αυγούστου για να γίνει η προκήρυξη του έργου των 500.000 ευρώ. Καθυστέρησε όχι από εμάς, αλλά από το Υπουργείο. Εμείς από τον Μάρτη προχωρήσαμε το θέμα».
Θυμίζουμε ότι τα έργα της Περιφέρειας αφορούν παρεμβάσεις στο σημείο θέασης με πινακίδες κ.α.
Πηγή: ImeraZante.gr