Σημαντική πτώση 15 θέσεων σημείωσε η Ελλάδα από πέρσι στη διεθνή κατάταξη «Ελευθερία στην Οικονομία» για το 2011, υποχωρώντας κατά 2,4 μονάδες στις 60,3, βάσει της ετήσιας έκθεσης του αμερικανικού ινστιτούτου Heritage Foundation και της Wall Street Journal.
Το ινστιτούτο χρησιμοποιεί δέκα κριτήρια για την κατάρτιση του δείκτη, τα οποία αξιολογούν την επίδοση κάθε χώρας όσον αφορά το άνοιγμα στο εμπόριο, το μέγεθος του κράτους, τη δημοσιονομική ευρωστία, τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη διαφθορά, τη νομισματική σταθερότητα, καθώς και την ανταγωνιστικότητα και διαφάνεια του χρηματιστηριακού κλάδου.
Στην Ελλάδα, η έκθεση θεωρεί ότι το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, γεγονός που οφείλεται στην εκτεταμένη γραφειοκρατία, χαρακτηρίζοντας τον διογκωμένο δημόσιο τομέα ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας. Η χώρα μας υπολείπεται των παγκόσμιων μέσων όρων στις κατηγορίες της δημοσιονομικής ελευθερίας, της διαφθοράς, της ελευθερίας στην αγορά εργασίας, ενώ η διαφορά από τον παγκόσμιο μέσο όρο είναι πολύ μεγάλη (29,6 μονάδες) όσον αφορά την κατηγορία των κρατικών δαπανών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση του ινστιτούτου, οι κρατικές δαπάνες είναι σε υψηλά επίπεδα, καθώς ανήλθαν στο 46,8% του ΑΕΠ. Η διαφθορά είναι σημαντική, και ιδιαίτερα σε θέματα δημόσιων συμβάσεων, οι ρυθμίσεις στην αγορά απασχόλησης είναι περιοριστικές και η ελληνική οικονομία στερείται ευελιξίας όσον αφορά το εργατικό δυναμικό. Η αγορά της Ελλάδας χαρακτηρίζεται μεν ως ανοικτή για τις ξένες επενδύσεις, ωστόσο περιορίζει τις επενδύσεις σε ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η χώρα μας στις κατηγορίες ελευθερίας του εμπορίου και νομισματικής ελευθερίας, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι ελληνικές πολιτικές στα συγκεκριμένα ζητήματα ακολουθούν αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης αντιστοίχως.
Το Χονγκ Κονγκ διατήρησε για 17η συναπτή χρονιά τα πρωτεία της πιο ελεύθερης οικονομίας, με βαθμολογία 89,7 μονάδων, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο των 59,7 μονάδων. Το ινστιτούτο επαίνεσε για άλλη μία χρονιά το Χονγκ Κονγκ για το ελάχιστο επίπεδο ρυθμίσεων των επιχειρήσεων, τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, το άνοιγμά του σε επενδύσεις, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Την πρώτη τετράδα συμπληρώνουν τέσσερις ασιατικές οικονομίες, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Το 2010, οι συγκεκριμένες οικονομίες κατέγραψαν κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης του 6,8%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελβετία, ενώ οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην ένατη θέση, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στις νέες ρυθμίσεις που αναμένεται να περιορίσουν περαιτέρω τον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα. Η Μεγάλη Βρετανία και η Κύπρος βρίσκονται στην 16η και 17η θέση αντιστοίχως, ενώ η Γερμανία καταλαμβάνει την 23η θέση. Εντύπωση προκαλεί η κατάταξη των ταχύτατα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Βραζιλίας, Ινδίας και Κίνας στην 113η, 124η, και 135η θέση αντιστοίχως.
Στην 88η θέση μεταξύ 179 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα το 2011 υποχωρώντας κατά 2,4 μονάδες σε σχέση με το 2010.
Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι χαμηλότερα στη λίστα ακόμα και από τη Ρουάντα, το Καζακστάν και την Ουγκάντα. Σύμφωνα με την έκθεση, η διαφθορά στη χώρα μας είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε θέματα δημόσιων συμβάσεων.
Στην πρώτη τετράδα βρίσκεται το Χονγκ Κόνγκ για 17η συναπτή χρονιά. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ στη 17η θέση βρίσκεται η Κύπρος.
Πηγή: H Καθημερινή