Και επίσημα αίτηση αφερεγγυότητας από τον FTI – Τι θα γίνει με όσους είναι σε διακοπές

Με επίσημη ανακοίνωση πριν από λίγα λεπτά ο όμιλος FTI ανακοίνωσε την υποβολή αίτησης αφερεγγυότητας, επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, που δημοσιεύθηκε στις 11.45 σε παγκόσμια πρώτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

– Η FTI Touristik GmbH υποβάλλει αίτηση αφερεγγυότητας τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024
– Άλλες εταιρείες του ομίλου θα καταθέσουν επίσης αίτηση αφερεγγυότητας τις επόμενες ημέρες
– Ο ΟΜΙΛΟΣ FTI GROUP δεν περιλαμβάνει το τηλεοπτικό κανάλι sonnenklar.TV και την TVG με τα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία franchise, τα οποία λειτουργούν υπό τις επωνυμίες sonnenklar.TV, 5vorFlug και Flugbörse
– Για όλους τους πελάτες του ομίλου ταξιδιωτικών πρακτόρων έχει δημιουργηθεί μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για άμεση επικοινωνία και ένας δικτυακός τόπος με συχνές ερωτήσεις.

Πιο αναλυτικά, η FTI Touristik GmbH, η μητρική εταιρεία του ΟΜΙΛΟΥ FTI GROUP ως ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, θα καταθέσει αίτηση για την έναρξη διαδικασίας αφερεγγυότητας στο τοπικό δικαστήριο του Μονάχου τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024. Αρχικά, μόνο το εμπορικό σήμα του ταξιδιωτικού πράκτορα FTI Touristik επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα κατατεθούν αντίστοιχες αιτήσεις και για άλλες εταιρείες του ομίλου. Η Windrose Finest Travel GmbH με το πολυτελές εμπορικό σήμα WINDROSE θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Οι ανεξάρτητες εταιρείες Euvia GmbH και το κανάλι ταξιδιωτικών αγορών sonnenklar.TV καθώς και το σύστημα franchise της Touristik Vertriebsgesellschaft mbH (TVG) με τα εμπορικά σήματα sonnenklar.TV Reisebüros, 5vorFlug Reisebüros και Flugbörse δεν ανήκουν στον ΟΜΙΛΟ FTI.

Όπως είναι γνωστό μετά από μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία επενδυτών, η είσοδος μιας κοινοπραξίας επενδυτών ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2024. Έκτοτε, ωστόσο, οι αριθμοί των κρατήσεων υπολείπονται κατά πολύ των προσδοκιών παρά τα θετικά νέα. Επιπλέον, πολυάριθμοι προμηθευτές έχουν επιμείνει στην προκαταβολή. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν μπορούσε πλέον να γεφυρωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των επενδυτών. Ως εκ τούτου, η υποβολή αίτησης αφερεγγυότητας κατέστη αναγκαία για νομικούς λόγους, σύμφωνα με την εταιρία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Απριλίου, η FTI GROUP, είχε ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενίσχυσης του κεφαλαίου και αναδιάρθρωσης της μετοχικής βάσης της Εταιρείας που ξεκίνησε αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2023. Μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares, μια επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, με κεφάλαια που παρέχονται από συνεπενδυτές, υπέγραψε συμφωνία για την προτεινόμενη εξαγορά και χρηματοδότηση και ανέλαβε τον έλεγχο.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η FTI θα ελάμβανε νέα κεφάλαια ύψους 125 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την επόμενη φάση ανάπτυξής της και να χρηματοδοτήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Ο μέχρι τότε μέτοχος είχε αποδεχθεί να παράσχει οικονομική στήριξη και περαιτέρω επενδύσεις. Η συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις ρυθμιστικές εγκρίσεις και άλλες προϋποθέσεις που είναι τυπικές για συναλλαγές αυτού του τύπου.

Ο Karl Markgraf, Διευθύνων Σύμβουλος της FTI GROUP, είχε δηλώσει τότε: “Η FTI GROUP έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε μια νέα συναλλαγή με την FTI GROUP: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας με την κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Certares. Η Certares είναι ένας κορυφαίος επενδυτής στον παγκόσμιο τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού. Με την υποστήριξη της Certares και την εκτεταμένη εμπειρία της στον τομέα και τα κεφάλαια που παρέχει η κοινοπραξία, η FTI είναι σε μοναδική θέση για μελλοντική ανάπτυξη και κερδοφορία, η οποία ωφελεί όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των εμπορικών εταίρων και των εργαζομένων μας. Δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε το επόμενο κεφάλαιο της επιτυχίας μας και να εδραιώσουμε περαιτέρω τη θέση μας ως κορυφαίος παίκτης στον γερμανικό και ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα”.

Η συμφωνία αυτή, ήρθε και έδωσε -προσωρινή όπως αποδείχθηκε- “ανάσα” στις ανησυχίες της αγοράς, των τουριστικών πρακτόρων και των ξενοδόχων, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο FTI, καθώς και σημαντικές οφειλές υπάρχουν, αλλά και ανησυχία για το 2024, καθώς πολλοί ξενοδόχοι ζητούν αυξημένες προκαταβολές ή ακόμη και προπληρωμή, δημιουργώντας πρόβλημα ρευστότητας στον ήδη ασφυκτιόντα tour operator.

Ιδρυτής και ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Certares που έχει σημαντικές επενδύσεις στον Τουρισμό, είναι ο Michael Gregory (Greg) O’Hara. Πριν ιδρύσει την Certares, υπηρέτησε ως Chief Investment Officer του Special Investments Group της JPMorgan Chase («JPM SIG»). Πριν από την JPM SIG, ο Greg ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της One Equity Partners (“OEP”), του κλάδου ιδιωτικών μετοχών της JPMorgan. Πριν ενταχθεί στην ΟΕΠ το 2005, διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Worldspan και ήταν μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Ο Greg είναι Πρόεδρος της American Express Global Business Travel και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών & Τουρισμού και υπηρετεί στα Διοικητικά Συμβούλια της Hertz Global Holdings, TripAdvisor, Certares Holdings, όπου είναι επικεφαλής της Επιτροπής Επενδύσεων και είναι μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης της Certares Management LLC, της CK Opportunities Fund, όπου είναι μέλος της Επιτροπής Επενδύσεων και της Επιτροπής Διαχείρισης, και της Certares Real Estate Holdings, όπου είναι μέλος της Επιτροπής Επενδύσεων και της Επιτροπής Διαχείρισης.

Ο Γκρεγκ έλαβε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Η Certares Real Estate συγκεντρώνει μια έμπειρη ομάδα επενδυτών φιλοξενίας που επιδιώκουν να επενδύσουν σε ξενοδοχειακά στοιχεία υψηλής ποιότητας που βρίσκονται σε αγορές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Τα ξενοδοχεία που έχει εξαγοράσει βρίσκονται στις ΗΠΑ και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα AC Hotel Santa Rosa Sonoma Wine Country, The ARC Hotel, Ashore Resort & Beach Club, The Courtyard San Diego Downtown, DoubleTree Suites Doheny Beach – Dana Point, EAST Miami, The Embassy Suites Midtown Atlanta, Hilton Boston Back Bay, Hilton San Antonio Hill Country, The Le Méridien Philadelphia, κ.ά..

H Certares

Η Certares ιδρύθηκε το 2012 και είναι μια παγκόσμια επενδυτική εταιρεία που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον κλάδο των ταξιδιών και της φιλοξενίας, αξιοποιώντας τη βαθιά εμπειρία στον τομέα, τις ιδιόκτητες συναλλαγές και την έμπρακτη συνεργασία με τις διοικητικές ομάδες για την προώθηση της ανάπτυξης. Με περίπου 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού υπό διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων των συνεπενδύσεων, στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η Certares συγκεντρώνει μια ομάδα με δεκαετίες τόσο επιχειρησιακής όσο και επενδυτικής εμπειρίας στον τομέα των ιδιωτικών κεφαλαίων, των ταξιδιών, του τουρισμού, της φιλοξενίας και των σχετικών με τα ταξίδια επιχειρήσεων και καταναλωτικών υπηρεσιών.

Πληροφορίες για τους πελάτες της FTI GROUP

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του FTI αναφέρονται τα εξής: “Η υποστήριξη των ταξιδιωτών που πλήττονται από τις συνέπειες της αφερεγγυότητας αποτελεί πλέον ύψιστη προτεραιότητα για την FTI GROUP. Έχει ήδη δημιουργηθεί ένας δικτυακός τόπος υποστήριξης στη διεύθυνση www.fti-group.com/en/insolvency καθώς και μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στον αριθμό +49 (0) 89 / 710 45 14 98. Όλες οι σχετικές πληροφορίες είναι προσβάσιμες εδώ, ενώ υπάρχουν γερμανο- και αγγλόφωνοι υπεύθυνοι επικοινωνίας για μεμονωμένες ερωτήσεις. Εκτός από την πλήρη εστίαση στην υποστήριξη των πελατών, η FTI GROUP θα ενημερώνει επίσης τακτικά τους επισκέπτες της μαζί με το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRSF).
Προς το παρόν εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει μπορούν να ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει θα είναι πιθανόν να μην είναι πλέον εφικτά ή θα είναι μόνο εν μέρει εφικτά από την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024. Σε συνεργασία με τον (προσωρινό) διαχειριστή αφερεγγυότητας που δεν έχει ακόμη διοριστεί, θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες μια ιδέα για τη συνεχή ενημέρωση των πληγέντων ταξιδιωτών και την επιχειρησιακή εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων”.

Σχετικά με την FTI GROUP

Με τα πολυάριθμα εμπορικά σήματα και τις θυγατρικές της, η FTI GROUP είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει την FTI Touristik καθώς και τον διοργανωτή βραχυχρόνιων ταξιδιών 5vorFlug, τον μεσίτη ενοικίασης αυτοκινήτων Drive FTI, την εταιρεία διαχείρισης προορισμών Meeting Point International, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 τοποθεσίες παγκοσμίως, και τον διοργανωτή ταξιδιών για διαφημιστικά είδη BigXtra. Κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας φιλοξενίας MP Hotels, η εταιρεία ομαδοποιεί τα ξενοδοχειακά της σήματα Labranda Hotels & Resorts και Design Plus Hotels, Kairaba Hotels & Resorts, Lemon & Soul Hotels, Club Sei και Managed by MP Hotels. Η TVG Touristik Vertriebsgesellschaft mbH συνδυάζει τα συστήματα franchise με τα εμπορικά σήματα sonnenklar.TV Reisebüro, 5vorFlug και Flugbörse. Περίπου 10.000 συνεργαζόμενα πρακτορεία πωλούν προϊόντα FTI σε όλη τη Γερμανία. Το τηλεοπτικό κανάλι ταξιδιωτικών αγορών sonnenklar.TV, συνεργάτης της FTI GROUP, και ο διαδικτυακός πάροχος B2B για καταλύματα Youtravel αποτελούν επίσης σημαντικά κανάλια πωλήσεων. Ο FTI Ticketshop είναι υπεύθυνος για την πώληση των προγραμματισμένων αεροπορικών εισιτηρίων.

Στην Αυστρία, η FTI Touristik εκπροσωπείται από υποκατάστημα στο Linz. Η θυγατρική FTI Touristik AG, με έδρα τη Βασιλεία, εκπροσωπεί τον ταξιδιωτικό πράκτορα στην Ελβετία. Ο γαλλικός ταξιδιωτικός πράκτορας FTI Voyages είναι μέλος της FTI GROUP από το 2012. Με την FTI Reizen, ο όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στις Κάτω Χώρες από το 2016. Τα επτά κέντρα εξυπηρέτησης διεκπεραιώνουν πολυάριθμες κρατήσεις για την FTI GROUP και για εξωτερικούς πελάτες. Με έδρα το Μόναχο, ο Όμιλος απασχολεί πάνω από 11.000 άτομα παγκοσμίως και πραγματοποίησε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους περίπου 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2022/23.

money-tourism.gr

 

Επόμενο Άρθρο