Ακολουθήστε μας:
Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Μεταφορά και αποθήκευση ελαιολάδου – Οι κίνδυνοι σε 17κιλους τενεκέδες

26 Νοεμβρίου 2022
Σταθερά πάνω από 4,50 ευρώ η τιμή του ελαιόλαδου. Ανοδικές τάσεις

Το ελαιόλαδο είναι το πολύτιμο εθνικό μας προϊόν, το «καλύτερο λάδι του κόσμου». Έχουμε πολύ καλές ποικιλίες ελιάς, αλλά η ποιότητα εξαρτάται και από τις πρακτικές που εφαρμόζουμε στην καλλιέργεια στο χωράφι έως το τέλος της ζωής του ελαιολάδου, έως ότου δηλαδή το καταναλώσουμε.

Για την ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί, παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες: πόσο υγιής είναι η ελιά, πώς έχει μαζευτεί ο καρπός, αν θα πάει η ελιά κατευθείαν στο ελαιοτριβείο μετά τη συλλογή ή αν θα μείνει για μέρες σε πλαστικά τσουβάλια, πώς είναι το ελαιοτριβείο, πώς γίνεται η έκθλιψη…

Και όταν το λάδι βγει και συσκευαστεί, είναι πολύ σημαντικό πώς θα διατηρηθεί για να μη χαλάσει.

Οι κίνδυνοι συσκευασίας του λαδιού σε 17κιλους τενεκέδες
Όμως, στη χώρα που περηφανεύεται για το ελαιόλαδό της χρειαζόμαστε ακόμα ενημέρωση, εκπαίδευση και συνεχή προσπάθεια για να είναι τρόφιμο. Κι αυτό, διότι ο συνήθης τρόπος συσκευασίας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.

Το λάδι είναι ζωντανός οργανισμός. Αν δε συντηρείται σωστά, υφίσταται οξειδώσεις που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του, υποβαθμίζεται βιολογικά και οργανοληπτικά.

Πράγματι, το λάδι το «συσκευάζουμε» σε 17κιλους τενεκέδες, το «κρύβουμε» μαζί με τα υπόλοιπα κουζινικά στο κάτω ντουλάπι της κουζίνας και το «διατηρούμε» μέχρι να σωθεί και η τελευταία σταγόνα, ακόμη και αν έχει λίγο αλλοιωθεί η γεύση του, πιστοί στο μύθο των παππούδων μας ότι το λάδι δε χαλάει.

Στις 21 Νοεμβρίου 2021 στην εφημερίδα “Ελευθερία” ο Γιώργος Παναγόπουλος είχε γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο με τίτλο «Το μέλλον του ελαιολάδου δεν είναι ο τενεκές». Αναφερόταν περισσότερο στη νοθεία με τη διακίνηση σε τενεκέδες.

Μου έκανε εντύπωση ότι, από όσους αγοράζουν σε τενεκέ, το 61% το διατηρούν αποθηκευμένο μέχρι την κατανάλωσή του. Μέθοδος που είναι πέρα για πέρα λανθασμένη, κι αυτό διότι οι τενεκέδες κατασκευάζονται σε μονάδες λευκοσιδηρουργίας από ηλεκτρολυτικό λευκοσίδηρο (ηλεκτρολυτικά επικαλυμμένος χάλυβας με κασσίτερο). Πόσος κασσίτερος πρέπει να επικαλύψει το έλασμα του χάλυβα για να είναι ασφαλής ο τενεκές για το τρόφιμο; Η βιομηχανία παράγει φύλλα λευκοσιδήρου με 2,8 gr/m2, με 5,4 gr/m2, με 8,4 gr/m2, με 11,2 gr/m2 κασσίτερου σε 1 τ.μ. ελάσματος χάλυβα.

Ο κασσίτερος από μόνος του δεν είναι τοξικό μέταλλο. Αν, όμως, η μικρή ποσοτικά επικάλυψη κασσίτερου έχει πόρους και γρήγορα αποκολληθεί, το ελαιόλαδο θα έρθει σε επαφή με το χάλυβα και τότε αρχίζει η οξείδωση. Αποτέλεσμα το τάγγισμα του λαδιού και σίγουρα η υποβάθμισή του.

Όταν προχωρήσει η οξείδωση προκαλείται τροφιμογενής αλλαντίαση, ο βουτουλισμός από το Clostridium botulinum και το ελαιόλαδο είναι ακατάλληλο για τρόφιμο.

Η βιομηχανία λευκοσιδηρουργίας εντός Ε.Ε. μπορεί να τηρεί τις προδιαγραφές επικασσιτέρωσης, αλλά εκτός Ε.Ε. κανείς δεν ξέρει.

Ας πούμε ότι τηρούνται οι προδιαγραφές. Ο κατασκευαστής τενεκέδων ποιο φύλλο θα αγοράσει;

Με τη μικρότερη πυκνότητα κασσίτερου ή με τη μεγαλύτερη;

Μήπως ο εμπορικός ανταγωνισμός οδηγεί τους κατασκευαστές στη μικρότερη πυκνότητα;

Μήπως έτσι μειώνεται και ο δυνατός χρόνος παραμονής του λαδιού σε τενεκέδες;

Συμπερασματικά, οι τενεκέδες είναι μέσα μεταφοράς του ελαιολάδου και όχι αποθήκευσης.

Ο χρόνος παραμονής του ελαιολάδου σε τενεκέδες εξαρτάται από την πυκνότητα επικασσιτέρωσης. Ορίζεται από 2-4 μήνες και αφού μεταγγιστεί το λάδι σε δοχεία, που είπαμε παραπάνω, οι τενεκέδες πρέπει να οδηγηθούν στην ανακύκλωση μεταλλικών συσκευών.

Η αποθήκευση
Μετά τη μεταφορά του λαδιού στο σπίτι μας:

1ον: Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη συνήθεια αποθήκευσης στους 17κιλους τενεκέδες μεταφοράς λευκοσιδηρουργίας, που οι περισσότεροι είναι κατασκευασμένοι με υλικά εκτός προδιαγραφών της Ε.Ε.

2ον: Μεταγγίζουμε το φρέσκο ελαιόλαδο σε ανοξείδωτα δοχεία με βρυσάκι ή σε πλαστικά δοχεία με βρυσάκι προδιαγραφών τροφίμου (με το μαχαιροπίρουνο σε ανάγλυφο) ή σε ασκούς τύπου κρασιού με βρυσάκι.

3ον: Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης το ελαιόλαδο πρέπει να διατηρείται σε σκιερά μέρη, σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 250C (10-150C το άριστο) και να περιορίζεται η επαφή του με το οξυγόνο.

Στο υπόγειο για παράδειγμα, εφόσον υπάρχει, είναι καλύτερα.

4ον: Συνεχείς μεταγγίσεις και αναμίξεις ελαιολάδων πρέπει να αποφεύγονται γιατί το ελαιόλαδο μετά το πέρασμά του από τους διαχωριστήρες του ελαιουργείου περιέχει διάφορες ουσίες (ξένες ύλες και υγρασία), που κατακάθονται με τον καιρό στα δοχεία αποθήκευσης. Είναι οι κοινώς γνωστές μούργες.

5ον: Για την καθημερινή μας χρήση μεταγγίζουμε σε γυάλινα σκούρα μπουκάλια, γιατί το φως υποβαθμίζει το λάδι μας.

Πρόταση

Επειδή τόσος κόπος γίνεται για να παραχθεί αυτό το σημαντικό τρόφιμο και φάρμακο για την υγεία μας, η μεταφορά και η αποθήκευσή του να γίνεται με σεβασμό με γνώση και με ασφάλεια για την υγεία μας.

Με νόμο πρέπει να επιβληθεί στους κατασκευαστές να αναγράφουν στους τενεκέδες με μεγάλα γράμματα ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ.

Του Γιάννη Λιοντήρη
Γεωπόνου M.Sc.

 

www.tharrosnews.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας κερνάει μια… Rolls Royce σε κάθε παίκτη για τη νίκη με την Αργεντινή

Επόμενο Άρθρο

Με δανεικά και κάρτες πληρώνει τους λογαριασμούς το 43% των Ελλήνων – Χαμηλά στις προτεραιότητες οι δόσεις δανείων (πίνακας)

Σχετικά Άρθρα

Τέμπη: Τουλάχιστον 22 επιζώντες ταλαιπωρούνται από μετατραυματικό στρες – Τι έδειξε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Ελλάδα, Υγεία

Τέμπη: Τουλάχιστον 22 επιζώντες ταλαιπωρούνται από μετατραυματικό στρες – Τι έδειξε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

28 Φεβρουαρίου 2025
Πάτρα: 5χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του στο ΠΓΝΠ
Ελλάδα, Υγεία

Πάτρα: 5χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του στο ΠΓΝΠ

19 Ιανουαρίου 2025
Πούλησαν σε καρκινοπαθή ασπιρίνη για €100.000 – Του είπαν πως είναι φάρμακο από μυστικό εργαστήριο στη Ρωσία
Ελλάδα, Υγεία

Πούλησαν σε καρκινοπαθή ασπιρίνη για €100.000 – Του είπαν πως είναι φάρμακο από μυστικό εργαστήριο στη Ρωσία

15 Ιανουαρίου 2025
Καταγγελία για την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας
Ελλάδα, Υγεία

Καταγγελία για την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας

4 Οκτωβρίου 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη
Ελλάδα

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη

20 Ιουλίου 2025
Ξεφτίζει το ελληνικό τουριστικό μοντέλο – Εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων αλλά δραματική μείωση των εσόδων
Ελλάδα, Επιχειρήσεις, Οικονομία

Ξεφτίζει το ελληνικό τουριστικό μοντέλο – Εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων αλλά δραματική μείωση των εσόδων

20 Ιουλίου 2025
Σε ποιά ATM της Τράπεζας Πειραιώς μπήκαν υπέρογκες χρεώσεις – Οι αντιδράσεις
Ελλάδα

Σε ποιά ATM της Τράπεζας Πειραιώς μπήκαν υπέρογκες χρεώσεις – Οι αντιδράσεις

20 Ιουλίου 2025
Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: 51 χρόνια από «το τραγικό πρωινό του Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974»
Κόσμος, Πολιτική

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: 51 χρόνια από «το τραγικό πρωινό του Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974»

20 Ιουλίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Με δανεικά και κάρτες πληρώνει τους λογαριασμούς το 43% των Ελλήνων – Χαμηλά στις προτεραιότητες οι δόσεις δανείων (πίνακας)

Με δανεικά και κάρτες πληρώνει τους λογαριασμούς το 43% των Ελλήνων – Χαμηλά στις προτεραιότητες οι δόσεις δανείων (πίνακας)

«Ημέρες Σταδιοδρομίας»: Ημερίδες Επαγγελματικού Προσανατολισμού στους 7 δήμους της Ηλείας

«Ημέρες Σταδιοδρομίας»: Ημερίδες Επαγγελματικού Προσανατολισμού στους 7 δήμους της Ηλείας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Ικανοποιημένοι οι πολίτες από τον Νεκτάριο Φαρμάκη

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Ικανοποιημένοι οι πολίτες από τον Νεκτάριο Φαρμάκη

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookie.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος

Ενεργοποιήστε πρώτα τα απαραίτητα cookie για να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας!