Πώς θα μετακινείστε από την Παρασκευή 13/11 μετά τις 21:00 – Οι βεβαιώσεις και τα SMS στο 13033

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,τα οποία θα ισχύουν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Περιορισμός κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 σε όλη την Ελλάδα. Πώς θα μετακινείστε μετά τις 21:00, οι βεβαιώσεις και τα SMS στο 13033.

Έτσι, από το βράδυ της Παρασκευής, τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω μετά τις 21:00 και μέχρι τις 05:00. Εκτός εργασίας, απαραίτητο είναι το sms στο 13033.

Αναλυτικότερα:

  • εργασία (με βεβαίωση εργοδότη)
  • υγεία (SMS 1 στο 13033)
  • μικρή βόλτα των κατοικίδιων σε κοντινή απόσταση από την οικία (SMS 6 στο 13033).

Οι κωδικοί μετακίνησης στο 13033 – Πώς πρέπει να είναι το sms

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

(1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

(2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

(3) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

(4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

(5) Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

(6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Είναι σημαντικό ότι κάθε φορά που τελειώνει μία διαδρομή προς τον προορισμό που έχει αιτηθεί ο κάθε πολίτης με αποστολή sms στο 13033, αλλά θέλει να ακολουθήσει και κάποια άλλη διαδρομή, θα πρέπει να στέλνει εκ νέου τον νέο κωδικό, κάτι που θα συμβαίνει κάθε φορά που ξεκινάει κάποια διαδρομή, ώστε να αποφύγει το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Έτσι, εάν κάποιος πολίτης θέλει να πάει πρώτα στην τράπεζα μετά στο σούπερ μάρκετ και μετά στο περίπτερο θα πρέπει κάθε φορά που ξεκινάει η διαδρομή του από τον έναν προορισμό στον άλλον να στέλνει τον ανάλογο κωδικό στο 13033.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν θέλει να πάει πρώτα στην τράπεζα θα πρέπει να στείλει φεύγοντας από το σπίτι 3 ΚΕΝΟ και ονοματεπώνυμο κενό και διεύθυνση κατοικίας. Αν ο επόμενος προορισμός είναι το σούπερ μάρκετ φεύγοντας από την τράπεζα θα πρέπει να στείλει 2 ΚΕΝΟ και ονοματεπώνυμο κενό και διεύθυνση κατοικίας. Τέλος, θα πρέπει να επαναλάβει ακριβώς την ίδια διαδικασία όταν φεύγει από το σούπερ μάρκετ για να πάει στο περίπτερο, ενώ δεν χρειάζεται να στείλει άλλο sms για να επιστρέψει στην κατοικία του.

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο πόσο μακριά θα είναι η διαδρομή του καθενός, όμως θα πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια διότι είναι στην διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού αν δικαιολογείται η απόσταση.

Sms στο 13033 και χειρόγραφες βεβαιώσεις

Τι πρέπει να έχει η χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση, η οποία συνήθως απευθύνεται σε ηλικιωμένους που δεν μπορούν να στέλνουν εύκολα μηνύματα, σύμφωνα με το forma.gov.gr πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση Κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Oι πολίτες μπορούν να μπούν στην ιστοσελίδα forma.gov.gr στην οποία θα βρούνε τα σχετικά έγγραφα για την δήλωση τύπου Α και Β, αλλά και τις σχετικές οδηγίες. Στο site υπάρχουν βεβαιώσεις για κυκλοφορία εργαζομένου, κυκλοφορία ανηλίκου μαθητή ή μαθήτριας, καθώς και μεμονωμένες μετακινήσεις.

 

 

 

 

www.dikaiologitika.gr

Επόμενο Άρθρο