Σείεται η γη σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο. Το βράδυ της Δευτέρας (10/02) σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής σεισμός (5,3R) με επίκεντρο στα 14 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 17 χιλιόμετρα.
Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκαν άλλοι πέντε σεισμοί 4 έως και 5 ρίχτερ.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σμηνοσειράς και τα 6 Ρίχτερ παραμένουν ένα πιθανό σενάριο.
Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου για τα βήματα που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής.
Παπανικολάου: Δεν είναι κύριος σεισμός τα 5,3 Ρίχτερ – Θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το Πάσχα
Ερωτώμενος στη συνέχει αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο κ. Παπανικολάου τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μιλάμε για κύριο σεισμό με 5,2 και 5,3. Είναι σαφές ότι ο κύριος σεισμός έχει την οροφή του στα 6 Ρίχτερ.
Μόνο όταν φτάσουμε σε κάτι που θα είναι 5,8 – 5,9 – 6 – 6,1 – εκεί μέσα είμαστε που θα μπορεί να συμβεί, τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό. Όσο είμαστε χαμηλά, και ιδίως κάτω από 5,5 δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό.
Σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσει η έντονη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Παπανικολάου είπε:
«Αυτή η μέτρια δραστηριότητα, όσο συνεχίζεται έτσι και δεν γίνεται ο μεγαλύτερος σεισμός που περιμένουμε, θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το Πάσχα και ίσως και μετά από αυτό.
Συγκρίνοντας με αντίστοιχες καταστάσεις που μοιάζουν γεωδυναμικά με το φαινόμενο αυτό που φαίνεται να συνδέεται με κίνηση μάγματος σε μεγάλο βάθος, προσέξτε όχι ηφαίστειο, μάγμα σε βάθος 4 με 5 χιλιομέτρων, αντίστοιχες καταστάσεις κρατάνε μήνες».