Η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα έκανε σαφές πως το πρόστιμο των 415 εκατομμυρίων ευρώ του ΟΠΕΚΕΠΕ των αγροτικών επιδοτήσεων -που χρησιμοποιήθηκαν για τα γαλάζια προεκλογικά παιχνίδια- θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Όπως είπε θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι 415 εκατομμύρια ευρώ που είναι το πρόστιμο, θα παρακρατηθούν σταδιακά από τις μελλοντικές κοινοτικές ενισχύσεις και επειδή οι πληρωμές στους αγρότες γίνονται προκαταβολικά από το κράτος, το βάρος επιστρέφει στο εθνικό ταμείο.
«Αυτό σημαίνει ότι τελικά τα πληρώνει ο φορολογούμενος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει επανεξέταση του ύψους του προστίμου.
Ο ίδιος πάντως επανέλαβε -όπως είχε πει ένα μήνα πριν και πάλι στην ΕΡΤ – πως «τα χρήματα που δόθηκαν παράνομα θα επιστραφούν», μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας και τις κατάλληλες διοικητικές διαδικασίες. Σημείωσε ωστόσο πως η διαδικασία αυτή είναι σύνθετη και δεν μπορεί να λυθεί «με το πάτημα ενός μαγικού κουμπιού», κάτι που προφανώς παραπέμπει το θέμα στις γνωστές ελληνικές… καλένδες.
“Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι μεμπτό” . . .
Ο κ. Τσιάρας επιβεβαίωσε ότι η δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή αναφέρει δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η μέχρι στιγμής ανάγνωση δεν δείχνει κάτι μεμπτό».
«Πρέπει να δούμε την υπόθεση με νηφαλιότητα και θεσμικότητα. Δεν μπορεί να δαιμονοποιείται η κυβέρνηση όταν συμμετέχουν και πρόσωπα από άλλα κόμματα», σημείωσε, απαντώντας σε αιτήματα της αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή. Άφησε επίσης αιχμές για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των στοιχείων της δικογραφίας, τονίζοντας πως «κάποιοι σπεύδουν να καταδικάσουν χωρίς να έχουν δει τις αποδείξεις».
Διασφάλιση των έντιμων αγροτών
Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί, καθώς οι πληρωμές του είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα και τις τοπικές κοινωνίες.
«Δεν φταίνε οι έντιμοι αγρότες να πληρώνουν με καθυστερήσεις ή με αμφισβήτηση της δουλειάς τους», τόνισε, καλώντας σε σοβαρότητα, αυτοσυγκράτηση και συνεργασία για την ουσιαστική εξυγίανση του οργανισμού.