Ακολουθήστε μας:
Τετάρτη, 20 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Βουλή: Μέσα στη νύχτα η κυβέρνηση έφερε τροπολογία για τις ποινικές ευθύνες υπουργών-Οργισμένη αντίδραση από Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

20 Μαΐου 2026
«Πράσινο» φως στη Βουλή για την επιχειρησιακή ένταξη των F‑35 στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.και «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Αντιδράσεις προκαλεί η νυχτερινή τροπολογία που κατέθεσε στην ελληνική Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και αφορά την επιτάχυνση της εκδίκασης ποινικών υποθέσεων που αφορούν βουλευτές. «Ανησυχία» εκφράζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ωστόσο απορρίφθηκε, ενώ ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης αναφέρει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ορμπανοποίηση της χώρας».

Πρόκειται για προαναγγελθείσα ρύθμιση που στόχο – μεταξύ άλλων- έχει να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ, μετά τις 13 άρσεις βουλευτικής ασυλίας που έχουν γίνει με βάση τη δικογραφία που σχημάτισε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Επιστολή Κοβέσι στον υπουργό Δικαιοσύνης

Τις τελευταίες ώρες έχουν αναπτυχθεί έντονα συζητήσεις για σοβαρές ενδείξεις ότι η τροπολογία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από τη διερεύνηση σκανδάλων που εμπλέκουν αιρετούς χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο η ευρωπαία εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, έστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη με την οποία εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της για την τροπολογία, καθώς θεωρείται ότι επιχειρεί να αποκλείσει τους εντεταλμένους ευρωπαίους εισαγγελείς.

«Οι πιθανές επιπτώσεις των αλλαγών είναι ευρείες και η βιαστική έγκρισή τους, η οποία δεν αφήνει καμία ουσιαστική ευκαιρία για σωστό έλεγχο ή συζήτηση, φαίνεται να αντιβαίνει στην αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας όσον αφορά την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ στην Ελλάδα», τονίζει η Εισαγγελία της ΕΕ εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της.

 

Τι λένε από την κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως «η διάταξη δεν αλλάζει στο παραμικρό τον ρόλο των εισαγγελέων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «η διάταξη δεν αλλάζει στο παραμικρό τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ο ειδικός εφέτης ανακριτής που ορίζεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών έχει τις αρμοδιότητες που έχει ήδη ο ανακριτής κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι αρμοδιότητες αυτές δεν πρέπει να συγχέονται με τις αρμοδιότητες των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, οι οποίες είναι διαφορετικές και δεν θίγονται κατ’ ελάχιστον».

Δεύτερον, «συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ίσχυαν για πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους εν γένει μέχρι το 2019 οπότε και καταργήθηκαν με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ. Αποσκοπούν στην ταχύτερη δυνατή εκδίκαση υποθέσεων με ιδιαίτερο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο, χωρίς καμία έκπτωση ως προς τις αρχές της δίκαιης δίκης».

Τρίτον, «η διάταξη αφορά σε όλα τα αδικήματα βουλευτών των οποίων έχει αρθεί η ασυλία, ανεξαρτήτως του αν εφαρμόζονται οι εθνικές διατάξεις ή οι διατάξεις για την ευρωπαϊκή εισαγγελία».

Η απάντηση Φλωρίδη

Στη συζήτηση για το «πώς ήρθε» η διάταξη για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας σε υποθέσεις που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην πρόσφατη έλευση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, Λ. Κοβέσι στην Ελλάδα, την επίσκεψή της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τη συμμετοχή της στο Φόρουμ των Δελφών, μετέφερε «κατά λέξη» τι ακριβώς είπε στο συνέδριο: «Είχα αυτή τη συζήτηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με τις αλλαγές στην νομοθεσία. Κατάλαβα» λέει η κα Κοβέσι, «ότι θέλουνε να κάνουνε κάτι για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Το καλωσορίζω πραγματικά και συμφωνώ ότι πρέπει να κάνουμε κάτι».

Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Φλωρίδης, «όταν συζητάμε εδώ, ότι εμείς πήραμε μία πρωτοβουλία, η οποία ενδεχομένως να περιορίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων Εισαγγελέων, αυτό είναι προφανές ότι δεν μπορεί να έχει σχέση με την αλήθεια».

Τόνισε, μάλιστα, ότι έκανε «μία νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να μη μείνει καμιά αμφιβολία, πέρα από τις δηλώσεις που έχω κάνει εδώ, ότι ο ιδρυτικός νόμος για την ευρωπαϊκή εισαγγελία που καθορίζει τις ανακριτικές αρμοδιότητες, ο όποιος είναι βεβαίως συμβατός με τον κανονισμό, δεν υφίσταται καμία απολύτως αλλαγή. Τα ανακριτικά δικαιώματα που έχει η ευρωπαϊκή εισαγγελία, συνεχίζει να τα έχει. Θέλω να θυμίσω επίσης, ότι οι ανακριτές, σε όλες τις τις υποθέσεις που χειρίζεται η ευρωπαϊκή εισαγγελία, υπάρχουν. Σας θυμίζω την υπόθεση 717. Εκεί δεν έχει ανακριτή; Έχει ανακριτή. Εδώ τι λέμε; Ότι απλώς, ο ανακριτής, επειδή αφορά υποθέσεις πολιτικών, [. . .] θα πρέπει να είναι ένας έμπειρος δικαστής. Αυτός πρέπει να είναι εφέτης ανακριτής. Και αυτός ορίζεται από την ολομέλεια. Και αν μιλάμε για την ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας, αυτή έχει 250 – 300 εφέτες… Κατά συνέπεια, το πλαίσιο είναι αυτό» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από Κωνσταντοπούλου

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«…η τροπολογία που επισπεύδεται η διαδικασία ακραίας κατάχρησης εξουσίας από τον υπουργό που θα ελεγχθεί ποινικά γι’ αυτό που κάνει. Γιατί μεθοδεύει, αυτό που κάνουν βουλευτές της ΝΔ, να καλύπτουν εαυτούς και αλλήλους για ποινικά αδικήματα και για μείζονα ποινικά αδικήματα. Ο κ. Φλωρίδης απεργάζεται ποινικές δίκες εξπρές για την αντιπολίτευση. Είναι κατάφορα αντισυνταγματική και κακουργηματική ενέργεια Φλωρίδη που την έφερε νύχτα τη τροπολογία, αφού νύχτα δρουν τέτοιου τύπου δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Μέσα σε κλίμα πόλωσης η ένσταση απερρίφθη από την Ολομέλεια της Βουλής. «Δεν έμεινε θεσμός στο χώρο της Δικαιοσύνης που να μην την έχει καταγγείλει», σχολίασε ο Γιώργος Φλωρίδης αποκρούοντας τα βέλη και συνιστώντας στην κ. Κωνσταντοπούλου να βρει έναν καλό δικηγόρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας.

Κώστας Αρβανίτης: H κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ορμπανοποίηση της χώρας

«Η κυβέρνηση έχοντας ήδη ξεπεράσει κάθε όριο με τις φραστικές επιθέσεις των στελεχών της κατά του ευρωπαϊκού θεσμού και της επικεφαλής του, τον πλήττει και νομοθετικά με διαδικασίες εξπρές», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Έκθεση για το Κράτος Δικαίου που υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία τις προηγούμενες μέρες -και με την ψήφο των ευρωβουλευτών της ΝΔ- ζητεί την ενίσχυση και τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ορμπανοποίηση της χώρας και την περιθωριοποίησή της από τον ευρωπαϊκό πυρήνα του δικαίου και της δημοκρατίας», σημειώνει ο κ. Αρβανίτης και καταλήγει: «Να αναμένουμε νέα δήλωση του Επιτρόπου Μακ Γκραθ για αλματώδη πρόοδο στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα;».

 

in.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ομελέτα φούρνου με τα λαχανικά της άνοιξης

Επόμενο Άρθρο

Καύσιμα: 2,15 η βενζίνη-Σε απόγνωση οι οδηγοί και οι καταναλωτές

Σχετικά Άρθρα

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πιέσεις να βγει μπροστά – Τα δύο σενάρια
Ελλάδα, Πολιτική

Σε διάταξη «μάχης» το κόμμα Τσίπρα: Τα «φώτα» στραμμένα στην 26η Μαΐου

19 Μαΐου 2026
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα στην Ελλάδα για υπεξαίρεση κονδυλίων σε κρατικές δομές μεταναστών
Ελλάδα, Πολιτική

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα στην Ελλάδα για υπεξαίρεση κονδυλίων σε κρατικές δομές μεταναστών

19 Μαΐου 2026
Βόμβα 10 στελεχών της ΝΔ: «Διάχυτη η διαφθορά» στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη – Δείχνουν νέο κόμμα
Ελλάδα, Πολιτική

Συνέδριο ΝΔ: Κεραυνοί Δένδια κατά «επιτελικού κράτους» – «Καρφιά» Κικίλια για την «ψυχή της παράταξης»

18 Μαΐου 2026
Τούμπα όλα μετά το Παλλάς: Το ποσοστό Τσίπρα στη νέα δημοσκόπηση φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Ελλάδα, Πολιτική

Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει το νέο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας

18 Μαΐου 2026
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Καύσιμα: Παντού πέφτει η τιμή, στην Ελλάδα παίζουν χρηματιστήριο Λάτσης-Βαρδινογιάννης
Οικονομία, Ελλάδα

Καύσιμα: 2,15 η βενζίνη-Σε απόγνωση οι οδηγοί και οι καταναλωτές

20 Μαΐου 2026
«Πράσινο» φως στη Βουλή για την επιχειρησιακή ένταξη των F‑35 στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.και «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Ελλάδα, Πολιτική

Βουλή: Μέσα στη νύχτα η κυβέρνηση έφερε τροπολογία για τις ποινικές ευθύνες υπουργών-Οργισμένη αντίδραση από Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

20 Μαΐου 2026
Ομελέτα φούρνου με τα λαχανικά της άνοιξης
Συνταγες

Ομελέτα φούρνου με τα λαχανικά της άνοιξης

19 Μαΐου 2026
Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα – Στο νοσοκομείο 3χρονο αγόρι…
Υγεία

Καρκίνος ωοθηκών: Η ανοσοθεραπεία που αλλάζει τα δεδομένα

19 Μαΐου 2026
Επόμενο Άρθρο
Καύσιμα: Παντού πέφτει η τιμή, στην Ελλάδα παίζουν χρηματιστήριο Λάτσης-Βαρδινογιάννης

Καύσιμα: 2,15 η βενζίνη-Σε απόγνωση οι οδηγοί και οι καταναλωτές

Βάρδα: Βυτιοφόρο με καύσιμα ανετράπη σε δρόμο-Πως η πυροσβεστική έσωσε την κατάσταση

Βάρδα: Βυτιοφόρο με καύσιμα ανετράπη σε δρόμο-Πως η πυροσβεστική έσωσε την κατάσταση

Λάπατο Πύργου: Τέλος στην κεραία τηλεφωνίας έβαλε η δικαστική απόφαση

Λάπατο Πύργου: Τέλος στην κεραία τηλεφωνίας έβαλε η δικαστική απόφαση

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος